WWF с блокчейн инструмент за проследяване на храната по веригата на доставки

WWF с блокчейн инструмент за проследяване на храната по веригата на доставки

Световният фонд за дивата природа в Австралия (WWF-Австралия) обяви пускането на инструмент за веригата на доставки, който използва блокчейн, за да позволи на бизнесите и потребителите да проследяват хранителни продукти, според съобщение от днес, 17 януари.

Платформата, наречена OpenSC, е продукт на партньорство между WWF-Австралия и BCG Digital Ventures (BCGDV) – глобалното корпоративно предприятие, инвестиционно и инкубационно подразделение на американската Boston Consulting Group.

Според публикация на сайта на WWF, системата позволява на двата бизнеса да проследяват продуктите, които произвеждат и потребителите да виждат произхода на споменатите продукти чрез „уникален блокчейн код на мястото на произход на продукта“.

Платформата разпространява QR кодове към продукти, създадени от клиентски корпорации, които се присъединяват към схемата. След това кодовете се свързват с платформа на блокчейн, за да могат потребителите да проверят произхода и жизнения цикъл на конкретния продукт.

Example of how OpenSC tracks a wild-caught fish

Твърди се, че целта е да се даде възможност на потребителите да знаят какво точно купуват, за да могат те нарочно да направят етичен избор.

От своя страна, производителите вече няма да могат да използват сложността на веригите за доставки, за да прикрият съмнителни източници на производство.

Главният изпълнителен директор на WWF-Австралия, Дермот О’Горман, коментира в придружаващо прессъобщение на 17 януари:

Чрез OpenSC ще имаме изцяло ново ниво на прозрачност относно това дали храната, която ядем, допринася за влошаването на околната среда и видовете, както и за социалната несправедливост, и въпросите на човешките права като робството.

Съобщава се, че продуктите с отворен код OpenSC ще бъдат предадени следващата седмица на световните лидери по време на Световния Икономически Форум в Давос, Швейцария.

В бъдеще, схемата може да се разшири отвъд храната, за да се справи с толкова разнообразни области като палмово масло и дървен материал, съобщава днес Ройтерс, интервюирайки ръководителя за Азиатския регион на BCGDV, Пол Хуниор.

Стартирането на проекта идва като подобрение на веригата за доставки, базирано на блокчейн, които виждат голяма активност. Тази седмица, собствената блокчейн платформа на IBM видя две нови приложения, включващи производство на кобалт в Демократична Република Конго и по-широката световна добивна индустрия.

Междувременно през ноември, един швейцарски производител на храни стана първият, който използва Eтериум блокчейна.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post WWF с блокчейн инструмент за проследяване на храната по веригата на доставки appeared first on CryptoDnes.bg.