WikiLeaks и Биткойн

WikiLeaks и Биткойн

Арестът на Джулиан Асанж предизвика вълнение по целия свят, в резултат на което се вливат дарения.

Джулиан Асанж, който от седем години живее в еквадорското посолство в Лондон, бе арестуван в четвъртък сутринта, след като президентът на страната отмени статута на основателя на WikiLeaks.

Това предизвика вълнение по целия свят. Главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфсон и Едуард Сноуден казаха, че арестът е тъмен ден за свободата на пресата.

Личности, които редовно подкрепяха Асанж и WikiLeaks за разкриване на корупция в правителства и организации от най-високо ниво, събраха хора да дарят средства на фонда за отбрана на WikiLeaks.

Понастоящем той приема Биткойн, ZCash, както и традиционни методи на плащане, включително банкови карти и дори пари в брой или чек.

Адресът на портфейла за дарения на BTC скочи до баланс от 2.61 БТК ($ 13,200 USD) с около 20 транзакции, настъпили минути след ареста на Асанж. През последните 24 часа бяха получени около 140 повече дарения.

Общото количество по време на писане на статията е приблизително 6.2 или над $ 31,000.

По-рано Джулиан Асанж показа подкрепата си за Биткойн. Април 2018 година американският обмен на криптовалути Coinbase спря да предлага услугите си на WikiLeaks.

На свой ред, WikiLeaks обвини обмена в скрити политически мотиви и се подчинение на “скрито влияние”.

Първоначално организацията започна да приема BTC, след като много кредитни институции, банки и платежни услуги като PayPal и Visa изтеглиха подкрепата си през 2010 г.

Оттогава няколко други компании като социалната мрежа Gab следват примера на WikiLeaks. Платформата започна да приема Биткойн като начин за прехвърляне на стойност без политическа намеса.

До 2017 г. организацията е получила над 4,000 BTC, които са на стойност над 22 милиона долара. В резултат на това Асанж благодари на противниците на неговата организация:

Моята най-дълбока благодарност към американското правителство, сенатор Маккейн и сенатор Либерман за тласкането на Visa, MasterCard, Payal, AmEx, Mooneybookers и други към изграждането на незаконна банкова блокада срещу WikiLeaks, започваща през 2010 г. Това ни накара да инвестираме в Bitcoin – с > 50000% възвръщаемост.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post WikiLeaks и Биткойн appeared first on CryptoDnes.bg.