Visa и Mastercard ще повишат таксите си

Visa и Mastercard ще повишат таксите си

Visa и Mastercard планират да увеличат таксите за транзакции за американски търговци, които приемат картови плащания, съобщава Ройтерс.

Повишенията, които влизат в сила през април 2019, вероятно ще нанесат още вреди на крехките взаимоотношения между доставчиците на плащания и търговците.

Според източници, увеличението първо ще засегне обменните такси, които търговците плащат на банките си, когато приемат картови транзакции. Таксите, които банките плащат на Visa и Mastercard за обработка на плащанията, също ще се увеличават, според доклада. Говорител на Visa потвърди, че таксите ще се повишат през април, но само за банки, а не за търговци.

Въпреки това, банките не са известни със своята благосклонност, така че те вероятно ще предадат тези увеличения на таксите на търговците. По същия начин, търговците съществуват, за да реализират печалба, така че ще трябва да преценят дали да прехвърлят тези разходи на потребителя.

Картовите компании са склонни да оправдават таксите си, като изискват мерки за сигурност, за да се предотврати измама и кражба. Те също така посочват, че търговците получават повече продажби, ако приемат картови плащания.

Но през четвъртото тримесечие на 2018 чистата печалба на Visa нарасна до $ 2,85 милиарда, което е увеличение от 33% спрямо резултатите за четвъртото тримесечие на предходната година. По подобен начин печалбите на Mastercards Q4 през миналата година се покачиха до $ 1.9 милиарда, също с 33% скок спрямо $ 1.43 милиарда През четвъртото тримесечие на 2017.

Ето защо, въпреки широко разпространеното отричане във финансовите кръгове, че Биткойн е нещо подобно на пари в брой, и двамата начисляват авансови такси за покупки на BTC.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Visa и Mastercard ще повишат таксите си appeared first on CryptoDnes.bg.