Тунис първа пуска национална валута е-динар посредством блокчейн

Тунис първа пуска национална валута е-динар посредством блокчейн

Очаква се е-динарът да бъде прозрачен и по-евтин за емитиране.

 

Централната банка на Тунис обяви, че дигитализацията на тунизийския динар е започнала и че обезпечената с банкноти дигитална валута на централната банка ще бъде издадена на блокчейн "Юнивърса". Тя е компанията, която ще помогне на страната в разработката на собствен блокчейн.

Освен това, според съобщенията, "Юнивърса" също ще получи процент от всички транзакции, извършени с е-динар, докато основният "ledger" ще бъде видим за централната банка на страната.

 

 

Основателят и изпълнителен директор на "Юнивърса" Александър Бородич обаче изтъква, че тази форма на валута на електронните пари не може да се счита за истинска криптовалута.

Дигиталната валута на централната банка или е-динар ще бъдат държавна собственост и ще бъдат обезпечени с хартиени пари. Но блокчейнът не само ще предпази от фалшифициране, но и ще направи емитирането по-евтино и по-прозрачно. Бородич каза:

 

"Цифровите банкноти не могат да бъдат фалшифицирани - всяка банкнота е защитена с криптография, както хартиеният й колега има свои цифрови водни знаци. Освен това производството на такава банкнота е 100 пъти по-евтино от загубата на мастило, хартия и електричество в процеса на печат."

 

Страната няма да издава нова валута. Вместо това част от резервите й ще бъдат просто преместени в платформа и гражданите ще могат да обменят физическите си пари за е-динари.

 

Дигиталната валута ще промени начина, по който работят частните банки

 

Бородич очаква цифровата валута да промени начина, по който работят частните банки. Всички физически пари ще останат в централната банка, докато търговските банки ще предоставят само услуги и ще се конкурират за качеството на предлаганите услуги.

Това не е първото сътрудничество между правителството на Тунис и Юнивърса. Ръководената от правителството Тунизийска Интернет Агенция подписа стратегическо партньорство за хостинг на услуги за стартъпа.

Междувременно, Европейският съюз също обмисля да издаде собствена цифрова валута.