Tether и Bitfinex очакват съдебно дело за манипулация на пазара

Tether и Bitfinex очакват съдебно дело за манипулация на пазара

Стабилната валута Tether и неговата свързана борса Bitfinex очакват съдебно дело, в което се твърди, че маркерът Tether (USDT) участва в пазарни манипулации.

 

Tether и Bitfinex ще защитават позицията си

 

На 5 октомври Tether и Bitfinex публикуваха изявления, в които твърдят, че са разбрали за неофициален документ, "невярно заявяващ, че емитиране на Tether е отговорно за манипулирането на пазара на криптовалути."

И двете фирми твърдят, че констатациите и заключенията, изтъкнати от този непубликуван източник, разчитат на "погрешни предположения, произволно подбрани и грешни данни и неправилна методология." И двете съобщения наричат документа "непроверен".

Освен това Tether и Bitfinex написаха, че не само очакват неетични адвокати да използват документа, за да заведат дело, но и не биха се изненадали, ако точно такъв процес трябва да бъде заведен скоро. И двете фирми заявиха, че енергично ще се защитават при всяко подобно действие.

 

В своя пост Битфинекс написа:

 

 

"Тези неоснователни обвинения са опит за подкопаване на растежа и успеха на цялата общност на криптовалути, от които Bitfinex и Tether са ключови части. Това е атака срещу работата и отдадеността не само на заинтересованите страни в Bitfinex, но и на хиляди наши колеги."

 

 

Tether е изцяло подкрепен от резерви

 

Компаниите също така очертаха някои концепции на своя бизнес, твърдейки, че нито Tether, нито техните свързани лица някогае са използвали токъни или емисии Tether, за да манипулират пазара на криптовалути.

Tether добави:

 

 

"Всички токъни Tether са изцяло подкрепени от резерви и се издават в съответствие с търсенето на пазара, а не с цел контрол на цените на криптовалутите. Безотговорно е да се предполага, че Tether дава възможност за незаконна дейност поради своята ефективност, ликвидност и широкомащабна приложимост в екосистемата на криптовалутите."

 

 

Противоречивата история

 

Tether е известна като противоречива тема в крипто общността, основана до голяма степен на скептицизма към политиката на резерв на криптовалутата. Стартиран през 2014 година, Tether е първият в историята стейбълкойн, подкрепен от щатския долар в съотношение 1:1. През последните две години индустриалните критици спекулират, че Tether не разполага с необходимите парични резерви в своите банкови сметки, за да поддържа сумата USDT в обращение.

Както бе съобщено, Tether има връзка с Bitfinex от 2015 година, когато борсата интегрира криптовалутата в своя обмен.

Докато Tether често се опитва да докаже, че токънът му е подкрепен от съответната сума на притежаване на долара, противоречиви доклади срещу фирмата продължават да се появяват. Като такъв, през август 2019 година, изследване на Augmento посочи предходна корелация между настроенията на Tether, пазарната капитализация и цената, които могат да бъдат манипулирани или използвани за създаване на арбитраж.