Tether отново обвинени в манипулация на пазара

Tether отново обвинени в манипулация на пазара

Tether, най-големият стейбълкойн по пазарна капитализация, издаде над $300 милиона в USDT през последната седмица.

Внезапното нарастване на предлаганете доведе до обвинения, че Tether отново се занимава с манипулиране на пазара и че техния стейбълкойн все още не е подкрепен от доларовите резерви.

Как Tether влияе на Биткойн

Tether и тясно обвързаната с тях крипто борса Bitfinex бяха в центъра на много противоречия. USDT на Tether подкрепя милиарди долари от стойността на пазарите на криптовалута. Следователно, загубата на доверие в стейбълкойна може да се окаже пагубна за цената на биткойн.

За по-нататъшно изостряне на проблемите, Tether отказа да се подложи на одит или ясно да разкрие своите банкови отношения. Липсата на прозрачност, наред с други доказателства, кара много хора в общността да се съмняват в твърденията на компанията, че USDT е обезпечен “едно към едно” с американския долар.

Тези опасения дори привлякоха вниманието на Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ). Агенцията стартира криминално разследване на компанията, фокусирана върху потенциалната манипулация на цените на Биткойн чрез използването на USDT на Bitfinex. Ако е вярно, цената на биткойн и обемът на търговията могат да бъдат прекалено увеличени.

Най-новият кръг от издания на USDT

На 8 април, Tether започна увеличаване на циркулиращото предлагане на USDT. През последния месец, предлагането на USDT се увеличи с $417 милиона.

Този ход предизвика критики от надзирателя на Tether и Bitfinex, Bitfinexed, който твърди, че разкри “Bitfinex / Tether измамата”, което по-късно бе покрито от Bloomberg, New York Times и Wall Street Journal.

Според изследване, проведено от професор Джон Грифин от Университета на Тексас и съавтор Амин Шамс, има доказателства, че Tether се занимава с манипулиране на цените на Биткойн. Според Грифин в интервю за Bloomberg от 2018 година:

Първо, токените са създадени от компанията-майка Tether Ltd., често в големи количества от сорта на 200 милиона.

Почти всички нови криптовалути се преместват в Bitfinex, каза той. Когато цените на Биткойн паднат скоро след издаването, USDT в Bitfinex и други борси се използват за закупуване на биткойн по координиран начин, който управлява цената.”

Поради това, неотдавнашното издаване на USDT може да отговаря на описанието на Грифин. Това съвпада с неотдавнашната промяна на Tether на условията на услугата, което може да значи, че USDT е подкрепен от други активи и че компанията не носи отговорност за загубите, понесени от притежателите.

Неотдавнашният кръг от издаване на токени може всъщност да помогне за цените на биткойн чрез “инжектиране” на повече пари в крипто пазарите. Ако обаче доверието в USDT промени размерите на цените на криптовалутите, те могат да бъдат значителни. Както заявява изпълнителният директор на Strix Leviathan, Джеси Праудман:

Tether струва $1, тъй като е общо взето съгласие, че трябва да е на стойност $1, а не защото може да бъде изплатена за този долар. Ако тази вяра изчезне, последиците ще бъдат материални, широко разпространени и волатилни.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Tether отново обвинени в манипулация на пазара appeared first on CryptoDnes.bg.