Telegram представя нов език за програмиране

Telegram представя нов език за програмиране

Криптираната услуга за незабавни съобщения, фокусирана върху сигурността на личните данни, Telegram, създаде нов език за програмиране за своята мрежа Telegram Open (TON).

Това гласи документ, публикуван на неофициален канал на TON в Telegram на 23-ти май.

Документът, очевидно създаден от съоснователя на приложението Николай Дуров, въвежда нов език, наречен Fift.

Езикът е специално разработен за разработване и управление на TON блокчейн интелигентни договори и взаимодействие с TON Virtual Machine (TVM).

TVM, от своя страна, изпълнява код на интелигентни договори в TON блокчейна, като поддържа всички операции, необходими за анализиране на входящи съобщения и постоянни данни, както и за създаване на нови съобщения и промяна на постоянни данни.

Документът съдържа кратък преглед на Fift, включително основите на езика и специфичните за TON операции, наред с други въпроси.

Изданието следва неотдавнашен доклад, в който се посочва, че Telegram планира да пусне TON през третото тримесечие на 2019 г. Мрежата TON вероятно ще бъде домакин на децентрализирани приложения, подобни на Етериум мрежата.

Пускането на TON е силно очаквано в крипто и блокчейн общностите, тъй като Telegram, който се гордее с над 200 милиона потребители, е спечелил 1,7 милиарда долара в две първични предлагания за монети миналата година.

Според съобщенията в април, компанията стартира частно бета-тестване на блокчейна TON за ограничен брой глобални разработчици. Въпреки че тестовете не дават конкретни резултати, двама анонимни тестери разкриха, че TON демонстрира “изключително висока скорост на транзакциите”.

Също през април TON си партнира с немския доставчик на финансови услуги Wirecard за разработване на нови цифрови финансови продукти.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Telegram представя нов език за програмиране appeared first on CryptoDnes.bg.