Tоп 5 най-големи хака на крипто борси

Tоп 5 най-големи хака на крипто борси

Новината за хака на Binance остави индустрията на криптовалути разтревожена.

Макар че огромната стойност от 40 милиона долaра в биткойн дори не регистрира тази кражба сред най-лошите. Разгледайте петте най-големи хакове на крипто борси.

Топ 5 най-големи хака на крипто борси

5 biggest crypto exchange hacks

Както можете да видите от горната снимка, хака на Binance се намира на шесто място. Няма съмнение, че най-големият обмен на криптовалути в света ще се възстанови от сериозната загуба.

Хакерът се насочи само към горещия портфейл на Binance, който съдържа само 2% от всичкия биткойн циркулиращ на борсата. Всъщност, главният изпълнителен директор Чанпен Джао (CZ) вече го определя като „научен урок“ (макар и скъп).

И в крайна сметка можеше да е по-зле – просто погледнете Coincheck, японската борса, която все още заема първо място в най-големите борсови хакове в историята на криптовалутите.

1. Coincheck (януари 2018 година)

Според разузнавателната агенция на криптовалути CipherTrace, 2018 година засенчи всички останали години, що се отнася дохакове на борси, като Coincheck е примера за  това. За да стартира годината, която също ще бъде най-дългият мечи пазар за индустрията, Coincheck беше ударен от хакери, които откраднаха над 500 милиона XEM токена (около $530 милиона).Резултат с изображение за coincheck PNG

NEM остана с твърденията, че вината за пробива се свежда до “спокойните мерки за сигурност” на Coincheck, въпреки че беше открадната само тяхната криптовалута. Не беше извършен никакъв хард форк и Coincheck засега запазва първото място в списъка.

2. Mt. Gox (февруари, 2014 година)

До ден днешен, пробивът в системата на Mt. Gox остава несъмнено най-скандалният и известен хак на всички времена. Това все още е най-голямата кражба на биткойн, като приблизително 850 000 BTC бяха отмъкнати от хакери (около 6% от всички налични биткойни по това време).Резултат с изображение за MT. GOX

До началото на 2014, Mt. Gox обработваше около 70% от всички биткойн транзакции в света. През февруари същата година обяви несъстоятелност.

Докато около 200 000 от откраднатите BTC бяха възстановени, други потребители остават с надеждата да възстановят средствата си. Човек на име Нобуаки Кобаяши в момента притежава над 141 000 BTC и 142 000 BCH и се очаква да ги върне на законните им собственици. Въпросът е кога?

3. BitGrail (февруари, 2018 година)

Изключително съмнителната италианска борса BitGrail загуби около 17 милиона Nano токена на стойност около $170 милиона в третия най-голям хак на борса в историята на криптовалутите.

Докато хакът е разкрит през 2018, сюжетът около историята скоро започва да се сгъстява, тъй като потребителите стават наясно, че борсата е била мишена и преди това, и е била в неплатежоспособно състояние няколко месеца преди това.Резултат с изображение за bitgrail

Нещо повече, собственикът на борсата, Франческо Фирано, се опита да насочи вината към Nano, като поиска хард форк за възстановяване на средствата. Това беше отказано и вината бе поставена върху BitGrail. През 2019, съдът нареди на Фирано да върне липсващите средства на клиентите на BitGrail.

4. Bitfinex (август, 2016 година)

След противоречията заради Tether и един от най-големите хакове в историята на криптовалутите, е чудо, че Bitfinex все още работи. Хакът се случи през август 2016, когато бяха откраднати повече от 120 000 биткойна, което доведе до поевтиняване на актива в рамките на часове след нападението.Резултат с изображение за bitfinex

Потребителите обаче бяха компенсирани, за разлика от много други ситуации, но им беше платено в BFX токени, а не в BTC.

5. Zaif (септември, 2018 година)

Zaif загуби около $60 милиона в криптовалути, включително BTC, BCH и MonaCoin. Zaif беше втората най-голяма японска борса, загубила средства след Coincheck по-рано през 2018. Това доведе до проучване на инцидента от FSA в Япония.Свързано изображение

По-късно те разбраха, че голяма част от откраднатите средства се търгуват на борси, включително Binance и Huobi. Хакерите направиха това, като създадоха стотици сметки и депозираха само 2 биткойна в тях, като по този начин не алармираха AML протоколите на Binance.

Не дръжте средствата си на борса

Гледаме историята и можем да кажем, че тя се повтаря отново и отново. Хакерите вече откраднаха над $356 милиона от борсите през първото тримесечие на 2019 година.

Атаката на Binance е просто още един от неспиращите пробиви на сигурността, което чака да се случи и моралът на историята е винаги един и същ. Не дръжте средствата си на борсата. Ако го направите, вие излагате на риск вашата криптовалута.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Tоп 5 най-големи хака на крипто борси appeared first on CryptoDnes.bg.