Списъкът с "биткойн богаташи" нарасна с 30% през последната година, но защо?

Списъкът с "биткойн богаташи" нарасна с 30% през последната година, но защо?

Списъкът с биткойн милионери или броят на адресите, притежаващи над 1000 BTC, нарасна през последните 12 месеца, което вероятно отразява приток на инвеститори с високо парично състояние.

Показателят регистрира ръст от 30 % в сравнение със септември 2018 година, сочат данните на койн метрикс. Дори когато фигурата е коригирана, за да се изключат адреси, за които се знае, че принадлежат на борсите, се наблюдава подобен скок.

2,148 адреса съдържат повече от 1,000 биткойна, което представлява едва 0.01 % от всички биткойн адреси.

 

Инвеститорът и анализатор Willy Woo смята, че списъкът се е разширил главно поради увеличеното участие на инвеститорите на пазара:

 

"Двата варианта са, че привличаме инвеститори с възможност за големи инвестиции или "cold storage" съхранение на борсите и попечителство на активи."

 

Обърнете внимание, че биткойн падна от $ 6,400 на $ 3,100 през последното тримесечие на 2018 година и опитните инвеститори може да са се възползвали от понижаването на цените, за да изкупят евтини биткойни, което да води до покачване на адресите с над 1,000 бройки.

Други наблюдатели обаче не са убедени, че броят на хората с 1,000+ BTC се е увеличил.

В крайна сметка човек може да премести 50,000 биткойна от един портфейл към 50 различни портфейла с цел попечителството. Също така, борса за криптовалута като Binance притежава биткойни, принадлежащи на милиони потребители и може да съхранява монети в различни портфейли.

 

"Това е най-вече борсите ... както размерът на BTC, държан в борсите, така и броят на борсите/попечителите растат", казва търговецът Алекс Крюгер.

 

Той отбеляза, че обемът на транзакциите в блокчейна на биткойн е сравнително плосък от септември 2018 година - знак, че богатият списък вероятно се увеличава посредством борсите, които са склонни да имат ниска честота на транзакции. Например адресите с много биткойни имат по-малко тегления в сравнение с депозитите и следователно могат да бъдат студени или офлайн портфейли на големите борси.

Докато обемът на търговията е жизнената сила на борсите, транзакцията не е задължително да се отразява във веригата, тъй като тези компании могат да дебитират или кредитират вътрешно адреси на клиенти, без да извършват транзакция в блокчейн.

Това доказва, че не е възможно да се знае със сигурност дали даден адрес с рядко използване на блокчейн за транзакции е борса или кит.

Друга възможна причина за възхода може да бъде разпределението на собствеността във времето, според Чао Уанг, директор на продукт в компанията за крипто данни Месари.

 

"В началото Сатоши, след това няколко ранни миньори притежаваха всички биткойни. Но с течение на времето техният дял намалява и други хора навлизат на пазара", казва Уанг.

 

В бъдеще и богатите инвеститори, и борсите могат да продължат да увеличават броя на "богатите" адреси. Нови инвеститори могат да навлязат на пазара след следващия халвинг, което е исторически бичо събитие, което предстои след шест месеца.

Също така се увеличават обемите на търговия на биткойн фючърсната борса Bakkt, която трябва да съхранява биткойн за своите физически доставени фючърси. Наскоро обемът на фючърсите скочи с над 250 % до $ 11 милиона. Борсата, дъщерно дружество на междуконтиненталната борса, ще започне да пуска опции за фючърси на 8 декември т.г.