SoftBank изследва блокчейн решение за онлайн идентификация

SoftBank изследва блокчейн решение за онлайн идентификация

Японският телеком SoftBank проучва блокчейн като начин да подобри сегашните централизирани и фрагментирани услуги за идентификация и удостоверяване.

Фирмата обяви във вторник, че си партнира с базирания в САЩ блокчейн стартъп TBCASoft за инициативата и създаде работна група в рамките на съществуващ консорциум за телекомуникационни оператори, Carrier Blockchain Study Group (CBSG).

SoftBank има за цел да използва приложната рамка на TBCASoft, Cross-Carrier Identification System (CCIS), за да даде възможност за идентификация и верификация, и всичко това е базирано на блокчейн.

СCIS системата на TBCASoft използва zero-knowledge proof (ZKP) криптография и DLT, което позволява издаването, съхраняването и удостоверяването на идентификацията на потребителите по частен и сигурен начин, заяви SoftBank.

Целта на това начинание е да се решат проблемите, които потребителите на настоящите услуги за идентификация и удостоверение трябва да се обърнат към централизирана организация и трябва да разкрият личните си данни на множество субекти, които се съхраняват в различни интернет бази данни.

CCIS може да даде на потребителите „свобода от създаване на множество акаунти и запомняне на безброй пароли за защита на личната им информация от кражба на самоличност”, заявиха от компанията.

Вицепрезидентът на SoftBank, Такеши Фукуизуми, обясни:

Ние предвиждаме, че хората трябва да създават криптирани, дигитални идентичности, вместо да използват и съхраняват множество потребителски имена и пароли в базите данни, навсякъде, с различни качества на защита на личния живот. Работим с TBCASoft за решаване на проблеми с идентификацията и автентичността и намерихме решението в лицето на CCIS.

TBCASoft и SoftBank също се стремят да си сътрудничат с други телекомуникационни оператори в рамките на CBSG консорциума за инициативата.

CBSG стартира през септември 2017 заедно с други големи оператори, включително базирания в САЩ оператор Sprint и един от една от най-големите телекомуникационни компании в Тайван, FarEasTone. Консорциумът вече успешно тества блокчейн системите за мобилни плащания и свързване на телефоните от различни мобилни оператори, използвайки платформата на TBCASoft.

По подобен начин, SoftBank и TBCASoft по-рано работиха със Synchronoss Technologies за да довършат блокчейн “Доказателство-за-концепция” (PoC), което позволява peer-to-peer мобилни плащания между различните мобилни оператори.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post SoftBank изследва блокчейн решение за онлайн идентификация appeared first on CryptoDnes.bg.