След BottlePay още две крипто фирми преостановяват дейност поради новите регулации на Европейския съюз

След BottlePay още две крипто фирми преостановяват дейност поради новите регулации на Европейския съюз

След обявяването за прекратяване на BottlePay миналата седмица, още две европейски фирми за криптовалути спряха дейност заради предстоящите правила за борба с изпирането на пари (AML) в Европейския съюз.

Онлайн платформата за криптовалути ChopCoin и миньорският пул Simplecoin обявиха, че прекратяват след по-малко от месец предизвестие на своя уебсайт. И двете фирми цитират предстоящата директива на ЕС за борба с изпирането на пари, която би наложила фирмите да приемат мерки за познаване на вашия клиент (KYC) като причина за спирането.

 

Строги изисквания за отчитане

 

Simplecoin обяснява, че предложената от ЕС директива ще подчини услугите си на широк спектър от AML и KYC изисквания. Новите регламенти бяха приети на 9 юли и държавите членки са длъжни да ги приемат до 10 януари 2020 година. Simplecoin заяви:

 

„Когато законите влязат в сила, ще бъдем принудени да изискваме от вас, потребителите, да се идентифицирате за целите на прането на пари. [...] Добивът трябва да е достъпен за всеки и ние отказваме да застрашаваме поверителността на нашите потребители. Остава да разберем какво влияние ще има това върху миньорските пулове и криптовалутното пространство като цяло.“

 

Съобщеното от ChopCoin по подобен начин гласи:

 

„Откакто започнахме да работим през септември 2015 година, ние раздадохме около 30 биткойна и запознахме хиляди нови потребители с децентрализираната революция. Създадохме общност от всеотдайни поддръжници и продължихме да правим иновации, след като въведохме идеята за конкурентни залози свързани с биткойни. За съжаление регулаторните опасения и отказът да принудим нашите потребители да се подлагат на KYC ни принуждават да приключим.“

 

Поради предстоящото спиране, Simplecoin настоява своите потребители да изтеглят средствата си до 20 декември и им позволява да поискат изтриването на техните потребителски данни до 1 януари, когато платформата ще бъде архивирана и затворена. ChopCoin моли своите потребители да изтеглят средствата си до 19 декември и обещава да изтрие всички потребителски данни без действия от тяхна страна до 31 декември.

Съоснователят на Simplecoin и ChopCoin Кристиан Григър каза пред индустриалния блок The Block, че миньорският пул има 42,000 потребители, докато платформата за игри има 305,000.

Регламентите на ЕС взеха данък върху по-малкия бизнес, свързан с криптовалута. По-рано този месец децентрализираната борса за криптовалута CryptoBridge обяви, че се закрива в съобщение на своя уебсайт.

Компанията посочи пазарните условия, все по-строгата регулация и липсата на финансиране като причини за решението си да приключи.