Петиция за помилване на създателят на Silk Road достигна близо 200,000 подписа

Петиция за помилване на създателят на Silk Road достигна близо 200,000 подписа

 

Дори и да сте фенове на криптовалутите, името Лин Улбрихт вероятно нищо не ви говори, но името на нейния син Рос Улбрихт вероятно сте го чували. Това е така, защото в момента Рос изтърпява присъда от 40 години затвор, наред с двойна доживотна присъда за това, че е основател на скандалния уебсайт Silk Road, който се прочу с черния си пазар на стоки. Според съдебните документи, клиентите на Silk Road са извършили над 1,2 милиона транзакции. Въпреки това, широката общественост възприема „Пътя на коприната“, като улесняване на транзакциите за масови количества оръжия и наркотици. Реалността е, че повечето сделки са били за много малки количества леки наркотици като марихуана, според проучване на университета в Карнеги - Мелън.

 

Биткойн инфлуенсъри, поддържащи семейство Улбрихт          

 

След като синът й е вече шеста поредна година е в затвора, Лин се озовава в Торонто, Канада на най-голямата годишна конференция за блокчейн Untracable's Futurist Conference, като се застъпва за името на сина си, надявайки се, че присъдата му ще бъде помилвана от президентът Доналд Тръмп. Онлайн петиция в момента събира над 195,000 подписа и размера им се увеличава. Няколко забележителни фигури в света на криптовалутите, включително създателят на лайткойн Чарли Лий, инвеститорът милиардер Тим Дрейпър и рисков капиталист и осиновител на биткойн кеш Роджър Вер, предоставят подкрепата си. Политици, филмови звезди и видни юридически фигури също оказват подкрепа.

В разговор с г-жа Улбрихт е лесно да придобиете усещането, че синът й е просто идеалист и либертарианец. Тя описва ранния му живот като сравнително нормален, казвайки, че дори не е знаела за интереса на сина си към технологиите:

 

„Не съм мислилa за него като за човек, който се интересува от технологии, но той се интересува от биткойн, тъй като е човек на свободата. Работил е по президентската кампания на Рон Пол. Той се интересуваше много от биткойн като средство за парична свобода на хората. Той четеше австрийската икономика и Лудвиг фон Мизес и други мислители в тази област. Това наистина беше страстта му."

 

Рос Улбрихт все още е човек на свободата, но в наши дни идеите му за освобождаване на хората носят посланието за освобождаване на себе си, до толкова че хората да имат свободата да вземат своя избор. Улбрихт, майка му и сестра му Кали се надяват, че изграждането на втората по големина онлайн петиция за помилване на Change.org ще позволи на собственика на уебсайта, известен преди с псевдонима Dead Pirate Roberts, да прекара 36-ия си рожден ден у дома, както той се изразява в туитър в началото на тази година:

 

 

Отхвърлена жалба на върховния съд

 

Дали Улбрихт ще получи желанието си в рамките на следващата година или във всеки един момент по време на присъдата си в затвора остава да видим? Но фактът, че президентът Доналд Тръмп и членовете на неговия кабинет изпълняват обещания от кампанията, свързани с реформата в затворите и предоставят на много престъпници сменени присъди и окончателни помилвания, може би дава известна надежда. Да накараш Тръмп да разбере достойнствата на потенциалния пакет за помилване, по който майката на Улбрихт работи, би било огромна стъпка напред към освобождаването на сина си. Това не е само защото Тръмп е по-вероятно да слуша, отколкото предишните държавни глави. Също така върховният съд в САЩ отказа да разгледа жалбата на Улбрихт през юни миналата година.

Апелът поставя под въпрос конституционните закони, свързани с защитата на четвъртата и шестата поправка, свързани с правата на личния живот на личността и способността на съдията да даде присъда, а не съдебното жури. Около 21 различни организации от целия политически спектър се появяват на пет брифинга на Амикус поткрепяйки молбата на върховния съд.

Без възможност за пряко обжалване, Лин Улбрихт и нейното семейство вече са оставени на собствените си ресурси. Домът на семейството е продаден преди години, за да помогне за плащането на юридически такси. Днес домът им е в Колорадо, където основателят на "Пътя на коприната" си излежава присъдата, докато майка му и сестра му остават в близък контакт. По всякакъв начин той се държи като модерен гражданин, разбира се със служителите на затворите и колегите си. Рос помага на другите да завършат гимназия, да учат йога, физика и да пишат писма на близките си.

Но човекът, чиято дума се очаква относно съдбата на Улбрихт, не е фен на биткойн и криптовалутите. Президентът Тръмп споделя своите мисли в този tweet:

 

 

Може би не е изненадващо, че много привърженици на криптовалутите смятат това изказване на Тръмп като победа в дългосрочнен план. Изпълнителният директор на Coinbase Брайън Армстронг не загуби много време, за да сподели ентусиазма си:

 

 

Независимо дали в края на краищата противниците на биткойн печелят или не, Лин Улбрихт се надява на по-широко приемане на криптовалутите, също така иска признание за факта, че уебсайтът на нейния син е действал като катализатор в повишаването на стойността на биткойн, така и на свързаният с него блокчейн. Тя също се надява, че това може да вдъхнови изявени фигури в пространството да говорят повече и да се застъпят за помилването на сина й.

 

„… Ако не беше Рос и визията му, много малко хора щяха да чуят за биткойн и много от хората, които са станали богати, нямаше да натрупат състояние ако бе той. Призовавам ги да не го забравят! Той помогна да стане това възможно и сега имаме нужда от вашата помощ."

 

Все пак дори и молбите на майка му изглежда не влияят на сектора, колкото изказванията на Тръмп в Twitter относно криптовалутите и проекта Libra на Facebook.

В края на деня всичко зависи от ентусиастите и воините за правосъдие сами да решат дали да подпишат или не подписката и да променят фокуса на разговора. Семейство Улбрихт се надява, че има достатъчно подкрепа в рамките на блокчейн общността, правителството и изобщо обществото, за да се роди ново начало за Рос след упадъкът на "Пътя на коприната".

Ако искате да подкрепите каузата и да спомогнете за освобождаването на Рос, можете да го направите тук.

 

Статията е преведена и адаптирана от www.cryptoradar.org

Снимките принадлежат на Лин Улбрихт и сайта Change.org