SEC отлагат решението си за 3 Биткойн ETF предложения

SEC отлагат решението си за 3 Биткойн ETF предложения

Американската Securities and Exchange Commission (SEC) отлагат вземането на решение на 3 биткойн борсово-търгувани фонда.

Фондовете предложени по-рано тази година от управителите на активи – Bitwise Asset Management, VanEck/SolidX и Wilshire Phoenix вписани в борсите NYSE Arca и Cboe BZX, се борят да станат първият в света инвестиционен инструмент базиран на биткойн.

Кандидатурите са публикувани във федералния регистър през февруари и юни 2019, като са стартирали легалния срок за вземане на решение от 240 дена.

Крайни дати за вземане на решение се считат 13 октомври т.г. за фонда Bitwise и 18 октомври т.г. за фонда VanEck/SolidX. Следващо решение за предложението на Wilshire Phoenix е насрочено за 29ти септември.

Въпреки големия брой на предложения за биткойн ETF през последните години, регулаторната агенция все още не е одобрила нито един, като посочва притеснения относно манипулация на пазара, пазарен надзор и потенциално разминаване с фючърсната търговия.

Bitwise се опитват да опровергаят тези твърдения, като посочват че пазара е доста по-малък, по-добре регулиран и наблюдаван отколкото се очаква, и се търгува на нива близки до тези на CME.

Компанията също така казва, че пазарът на биткойн ще бъде "екстремно ефикасен", когато се премахнат лъжливите данни за обороти и манипулирането на пазара.