SEC съдят оператор на Понци схема за $26 милиона

SEC съдят оператор на Понци схема за $26 милиона

Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) съди калифорнийски гражданин по обвинение в продажба на нерегистрирани ценни книжа и провеждане на Понци схема, маскирана като криптовалута.

SEC обяви в четвъртък, че подаде жалба срещу Даниел Пачеко, твърдейки, че е продал нерегистрирани ценни книжа чрез IPro Solutions LLC и IPro Network LLC, давайки на инвеститорите „точки“, които те теоретично могат да преобразуват в PRO Currency, дигитален актив, свързан с компаниите.

Предполага се, че Пачеко успява да събере $26 милиона чрез схемата.

Освен това, инвеститорите в проекта биха могли да спечелят допълнителни точки или парични комисионни, като наемат нови членове в мрежата – общ аспект на Понци схемите.

В изявление, Мишел Вейн Лейн, директор на Регионалния офис на SEC в Лос Анджелис, заяви, че ответникът „скрива една стара измама в обвивката на най-съвременните технологии“, добавяйки:

Той привлече инвеститорите, като им предложи възможност да спекулират с криптовалути, когато в действителност той просто управлява пирамидална схема.

Пачеко твърди, че използва средствата, които е събрал за закупуване на домакинство за $2,5 милиона и Rolls Royce, в резултат на което той не е в състояние да плати паричните комисиони на своите инвеститори или други бонуси.

В съобщението си SEC заяви, че „предлагането и продажбата на пакети за обучение по IPro на Пачеко представляват нерегистрирана продажба на ценни книжа, тъй като пакетите с инструкции за IPro включват (i) инвестиция в пирамидална схема; и / или (ii) инвестиция в дигиталния актив PRO Currency и следователно трябва да бъде регистрирана в SEC, ако не се прилага изключение. ”

В действителната си жалба, SEC също така изброява седем субекта, за които се твърди, че притежават средства, принадлежащи на инвеститорите на IPro, въпреки че те не са обвинени в нарушения.

Сайтът за данни CoinMarketCap изброява PРО Currency, търгувайки около 0,20 цента. Не е ясно обаче дали това е същата криптовалута, включена в схемата.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post SEC съдят оператор на Понци схема за $26 милиона appeared first on CryptoDnes.bg.