Santander навлизат в блокчейн сделка с IBM за $700 милиона

Santander навлизат в блокчейн сделка с IBM за $700 милиона

Една от най-големите европейски банки, Banco Santander и технологичният гигант IBM обявиха споразумение за ускоряване на развитието на технологиите на банката, като например блокчейн. Новината беше обявена в прессъобщение, публикувано на 13 февруари.

Според съобщенията, петгодишното глобално споразумение за технологии има за цел да подобри услугите на финансовата институция, използвайки нововъзникващи технологии – като блокчейн, изкуствен интелект и големи данни – предоставени от IBM.

Смята се, че сделката между IBM и най-голямата финансова и кредитна група в Испания е оценена на около $700 милиона. Целта на този ход е да се намалят годишните разходи на банката за ИТ и „значително да се даде възможност на Santander Group да се ориентира към отворената, гъвкава и модерна ИТ среда, от която се нуждае“, отбелязва прессъобщението.

Дейвид Сото, генерален мениджър на IBM, отговарящ за Santander Group, беше цитиран в прессъобщението, като каза:

Santander Group използва технологиите на IBM, за да поддържа тяхната сигурност и регулаторна работа, както и бързо да разработва нови услуги, които отговарят на нововъзникващото търсене на клиенти, като използват уникалната технология и експертни познания на IBM.

Както бе съобщено миналото лято, Banco Santander създаде екип за проучване на блокчейн, наречен „Digital Investment Banking“, за да проучи потенциала на блокчейн технологията за промяна на търговията с ценни книжа и други финансови инструменти.

IBM наскоро си партнира с фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim, за да интегрира блокчейн в клиничното съхранение на данни.

 

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Santander навлизат в блокчейн сделка с IBM за $700 милиона appeared first on CryptoDnes.bg.