Ripple няма никакъв контрол над XRP

Ripple няма никакъв контрол над XRP

Ripple не е XRP, както и XRP не е Ripple. Това е посланието на главния технологичен директор на компанията, Дейвид Шварц. Той отговаряше на въпросите, свързани с компанията, на сесия “Ask Me Anything” на Quora.

Шварц настоява, че компанията, базирана в Сан Франциско, няма контрол над XRP, което я прави по-различна от Биткойн в очите на радикалните крипто пуристи, които съставляват ранния клас на крипто. Той каза:

Категорично не. XRP Ledger е технология с отворен код със солидна общност от разработчици, така че ако Ripple изчезне, XRP и XRP Ledger ще останат. По проект XRP е независим дигитален актив и транзакциите се проверяват по напълно децентрализиран начин чрез процеса на консенсус – което означава, че заинтересованите страни в мрежата са тези, които колективно управляват транзакциите, а не всяко физическо или юридическо лице.

В миналото, много критици изтъкнаха, че XRP е силно централизиран токен в ръцете на компанията-майка, известна като Ripple, която все още притежава повече от 50% от общото предлагане на XRP. Критиците също твърдят, че монетата не е подкрепена от традиционен блокчейн, а вместо това използва метод, известен като “HashTree”, който е патентован от Ripple Labs. Според тях, Ripple не се различава от съществуващата финансова система.

Шварц обяснява подробно защо XRP е децентрализиран

  • Ripple и XRP не са едни и същи неща. Ripple е блокчейн стартъп. XRP е негов роден токен и ще продължи да функционира, дори ако Ripple Labs бъдат закрити.
  • Собствениците на XRP не притежават акции в Ripple.
  • Ripple е напълно децентрализиран, тъй като притежава само 7 от 150 валидатора, които захранват XRP блокчейна.

Шварц добави, че те държат 54% от XRP, за да гарантират ценова стабилност. “Това заличава всякакви притеснения, че Ripple ще наводни пазара с XRP наведнъж – което, между другото, не би било добре и за нас,” каза той.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Ripple няма никакъв контрол над XRP appeared first on CryptoDnes.bg.