Проекта етериум 2.0 през 2020 година

Проекта етериум 2.0 през 2020 година

След като етериум претърпи сериозно надграждане през 2020 година, ще се промени ли икономиката на втория по големина блокчейн?

Следващата голяма итерация на етериум, наречена етериум 2.0, ще се основава на консенсусния протокол за доказателство за участие (PoS). Това означава, че транзакциите в блокчейн ще бъдат обработвани и валидирани от потребители, които залагат богатство, за разлика от миньорите, които харчат енергия.

Хората, които залагат на PoS мрежата на етериум - известни като валидатори - се възнаграждават, като печелят годишни лихви от своя заключен етер. В момента минималното количество етер, необходимо за да се превърнете във валидатор е 32 ETH, което е еквивалентно на приблизително 10,400 лева.

Колин Майърс, ръководител на глобалната продуктова стратегия в ConsenSys, базираното в Бруклин етериум венчър студио, заяви, че валидаторите с 32 ETH могат да очакват да спечелят между 4,6 % и 10,3 % в годишна възвръщаемост при пускането на мрежата етериум 2.0.

Майърс обяви по време на неотдавнашната конференция за разработчици на етериум Devcon, че изгражда потребителско приложение, което дава възможност на валидаторите да изчисляват годишната брутна и нетна възвръщаемост при различни разходи за хардуер и електроенергия.

"Калкулаторът ETH 2.0 ще бъде предназначен за изследователи на протоколи, валидатори и ентусиасти, за да увеличи прозрачността и образованието на мрежовата икономика на етериум 2.0", казва Майерс в презентация на Devcon. Той планира да стартира уеб инструмента във връзка с пускането на етериум 2.0, който е предварително планиран за първото тримесечие на 2020 година.

Разбира се, текущите данни за валидаторските награди за етериум 2.0 в никакъв случай не са окончателни, тъй като общността все още обсъжда параметрите на дизайна на новата версия.

 

Манталитетът на тълпата

След пускането на етериум 2.0 ще е необходим по-голям брой валидатори, за да се защити мрежата и да се гарантира честността на всички участници.

Това е така, защото първият етап на внедряване, наречен Фаза 0, въвежда само един PoS блокчейн: „бийкън чейн“. В следващ етап на внедряване, Фаза 1, разработчиците планират да пуснат 1,024 (или 64) други блокчейни на PoS, известни като шардове. За да осигури всички тези допълнителни PoS мрежи, Майерс заяви, че на системата ще е необходим по-голям брой валидатори и заложено богатство.

С увеличаването на общото богатство в екосистемата на етериум 2.0, по-ниска става годишната наградата за всеки отделен валидатор. Динамичната схема за награди на етериум 2.0 гарантира, че мрежата винаги възнаграждава точно толкова, колкото е нужно в залог на своята сигурност.

 

Фредрик Харисон, главен технически директор на компанията за софтуер Parity, заяви:

„Има плъзгаща се скала за награди, която зависи от това колко ETH е заложен. В система, в която имате заключени много малки количества залог, искате да насърчите повече хора да залагат и заключват повече ETH, за да увеличите сигурността на веригата.“

Целта на Фаза 1 според Майерс ще бъде да се намали възнаграждението на валидатор с 32 ETH до 7,2 % лихва и 2,39 % чиста печалба.

Това е сравнимо с други залагащи мрежи, като Dash и Tezos, които връщат годишно около 5 % лихва.

Годишните награди за валидатори на етериум 2.0 зависят от общия размер на заложеното богатство, както и от общия процент на активно обработващите транзакции валидатори онлайн.

Ако 70 % от валидаторите са онлайн в даден момент от мрежата на етериум 2.0, лихвените проценти спадат според оценката на Майерс от 7,2 % до 5,81 %, при условие, че са били 1024 шарда.

Етериум 2.0 е колективна схема за награждаване. Колкото повече хора онлайн, толкова повече печелят всички. Колкото по-малко онлайн, толкова по-малка е печалбата за всички. Това е гениялното в проекта, да окуражиш много хора, които не се познават, да се съберат и да направят нещо заедно.

 

Емитиране

Дори и в идеалния сценарий, при който всички валидатори, които залагат 32 ETH във вселената с 1,024 шарда, цялостната мрежа за издаване на етер е проектирана така, че никога да не надвишава 1% ръст на предлагането годишно. Това е предназначено да предпази от инфлация и обезценяване на покупателната способност за монетата във времето.

За разлика от биткойн, с потвърдени за доставка 21 милиона бройки, доставката на етер ще продължи да нараства с течение на времето. В момента инфлацията върху етериум е приблизително 4,5 %, според информационния сайт ETHHub.

Инфлацията на етериум достигна 18 %, но напоследък значително се понижи благодарение на поредица от надстройки на системата наречени “hard forks”, при които разработчиците намалиха издаването на блокови награди от 5 ETH на блок до 2 ETH към момента.

Последното намаление от 3 ETH на 2 ETH беше компромис сред заинтересованите страни в етериум, които представиха противоречиви предложения за намаляване на блок-наградите.

В етериум 2.0 новите парични политики са предназначени да осигурят постоянно ниво на инфлация под 1 % и следователно стабилен ETH в дългосрочен план.

Разбира се, всички тези показатели подлежат на преразглеждане, тъй като разработчиците изпълняват “hard forks”.

„Колкото повече “hard forks” правим, толкова по-здрави означава, че сме.“, добави Майърс.