Преди 11 години на тази дата Сатоши Накамото публикува бялата книга за биткойн

Преди 11 години на тази дата Сатоши Накамото публикува бялата книга за биткойн

Днес, 31 октомври, се навършват единадесет години от публикуването на бялата книга за биткойн от все още загадъчния човек или група с псевдоним, идентифицирана като Сатоши Накамото.

 

Революционен текст

Биткойн: Система за електронни парични средства "Peer-to-Peer" - публикувана на 31 октомври 2008 година - очертава непроменен, децентрализиран peer-to-peer протокол, който може да проследява и проверява цифровите транзакции, предотвратява двойното харчене и генерира прозрачен запис, който може всеки да провери в почти реално време.

Протоколът представлява криптографски защитена система, базирана на "Proof-of-Work" алгоритъм, в която биткойните се "добиват" за награда от отделни нодове и след това се проверяват от други нодове в децентрализирана мрежа.

Тази система съдържаше възможността за преодоляване на необходимостта от посредници като банки и финансови институции, които осъществяват и одитират транзакции – голям пробив в едно монополизирано поле с централизирана финансова мощ.

 

304033233% рекордно поскъпване за всички времена

Единадесет години по-късно биткойн последователно поставя нови рекорди за своя мрежов хаш рейт - мярка за общата изчислителна мощност, участваща за валидиране на транзакции в блокчейна във всеки даден момент.

Повечето мощност и участие създава по-голяма мрежова сигурност и свидетелства за широкото признаване на потенциала за рентабилност на добив на биткойн.

Към средата на този месец данните от мрежата разкриха, че от създаването на първия блок на биткойн блокчейн на 3 януари 2009 година - известен на по-технически език като неговия "генезисен блок" - миньорите са получили комбинирани приходи от малко под $ 15 милиарда.

Цифрата включва двете награди за блок – "нови" биткойни изплатени на миньорите за валидиране на блок от транзакции - както и транзакционни такси, които счупиха едномилярдната маркировка тази седмица.

Първата търгувана цена на биткойн бе записана на 17 март 2010 година - на вече несъществуващата платформа за търговия bitcoinmarket.com на стойност $ 0,003.

Поскъпването на криптовалутата по този начин възлиза на изумителните 304033233% спрямо времето на печата, като в момента биткойн се търгува на цена от 16,204 лева.

Към този август 85% от биткойните за миниране са вече добити, оставяйки едва 3,15 милиона нови монети за бъдещето копаене.

Единадесет години по-късно, мистерията около автора на бялата книга остава толкова непроницаема колкото винаги е била. Тези в крипто общността а и тези извън нея започнаха да се опитват да определят самоличността на Накамото още през октомври 2011 година, само няколко месеца след като мистериозната фигура за първи път замълча.