“OneCoin не е Понци схема”, твърди компанията

“OneCoin не е Понци схема”, твърди компанията

Преди 5 дена на 14 май, крипто проектът OneCoin отрече твърденията, че е „хибридна Понци схема” и измама.

OneCoin е предполагаема пирамидална схема, която събра стотици милиони долари по целия свят, завличайки инвеститори с обещанието за голяма възвръщаемост и минимален риск. Разследване на САЩ установи, че основателите на проекта са генерирали 3.353 милиарда евро от приходите от продажби.

През април църквата в Тихоокеанската нация Самоа се превърна в центъра на вниманието, след като свещениците поканиха OneCoin да говорят пред конгрегацията. По-специално централната банка на Самоа забрани всякакви дейности, включващи схемата през 2018, но въпреки това представителите успяха да се доближат до Центъра за поклонение на Самоа и предлагаха своите предполагаеми инвестиционни продукти с цел измама.

След разследване от страна на централната банка на Самоа на компанията, изпратиха писмо, в което се отричат твърденията, че са прали средства чрез Нова Зеландия в Самоа, и отхвърлиха твърденията, че организацията е Понци схема.

Компанията обяснява, че е „централизирана криптовалута от затворен източник. Затворената система има строги политики за борба с прането на пари и за борбата с финансирането на тероризма, KYC (Know-your-Customer) и предотвратява анонимни транзакции, както е и настоящия случай.

OneCoin твърдят, че такива критерии изключват възможността компанията да бъде пирамидална схема и добавят, че „като приеме договора, потребителят става независим собственик на самостоятелен бизнес“. Компанията следователно не се счита за отговорна за дейностите, извършвани от потребители в Самоа и Нова Зеландия. OneCoin също каза:

Нека бъде ясно, че нито OneCoin, нито компаниите на OneLife имат организация, представителство или служители в Самоа и Нова Зеландия. Никой няма правомощия да действа или да дава изявления от името на компанията в Самоа и Нова Зеландия.

По-рано през май бе съобщено, че бившият инвеститор на OneCoin, Кристин Граблис, съди OneCoin за измама и търси обезщетение и колективен иск, за да представлява други инвеститори, за които се предполага, че са измамени от проекта.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post “OneCoin не е Понци схема”, твърди компанията appeared first on CryptoDnes.bg.