Oттеглиха предложението за биткойн ETF на VanEck-SolidX

Oттеглиха предложението за биткойн ETF на VanEck-SolidX

Борсата Cboe BZX оттегли предложената промяна на правилата, която, ако бъде одобрена, би разчистила пътя за биткойн търгувания фонд (ETF), подкрепен от VanEck и SolidX.

В съобщение, публикувано в сряда, заместник-секретарят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Едуардо Алеман пише, че борсата Cboe BZX изтегли предложената промяна на правилата, която би й позволила да добави акциите на VanEck SolidX Биткойн Тръст, ако бъде одобрена. Борсата подаде оттеглянето си на 22 януари.

Предложението беше подадено миналия юни, когато VanEck, инвестиционно дружество, обедини усилията си с доставчика на финансови услуги SolidX, за да предостави на пазара физически подкрепен биткойн ETF (други подобни предложения са разчитали на битткойн фючърсни договори, а не на самата цена на криптовалутата).

SEC многократно забави всяко решение по предложението, като поиска публичен коментар и срещи с поддръжници. Регулаторът се сблъска с краен срок от 27 февруари.

Докато самото известие не дава основание за оттеглянето, някои адвокати по ценни книжа спекулират, че продължаващото закриване на правителството ще доведе до отказ на ETF, тъй като никой от служителите на SEC не може да преразгледа предложената промяна на правилата.

В имейл, директорът на дигиталната стратегия за активите на VanEck, Габор Гърбакс, каза, че подаването „е временно оттеглено“.

„Ние активно работим с регулаторните органи и основните участници на пазара, за да изградим подходящи пазарни рамки за структурата на биткойн ETF и дигиталните активи като цяло“, каза той.

Главният изпълнителен директор на VanEck, Ян ван Ек, каза пред CNBC по-рано в сряда, че предложението е оттеглено и ще бъде внесено на по-късна дата след продължаване на дискусиите с SEC – но тези преговори бяха главно задържани в резултат на продължаващото частично закриване на правителството в САЩ.

“Бяхме ангажирани в дискусии със SEC относно проблемите, свързани с биткойн, попечителството, манипулирането на пазара, цените и това трябваше да спре. И така, вместо да се опитваме да се промъкнем или нещо подобно, просто трябваше да изтеглим заявлението и ще го върнем отново, когато SEC пак потръгне”, каза Ван Ек.

В предишно интервю, адвокатът Итън Силвър, председател на брокерско-дилърската практика в Lowenstein Sandler, обясни, че „ако SEC са били принудени да се справят с предложението, по-скоро биха го отрекли, отколкото да бъдат поставени в позиция където е одобрен по технически причини. ”

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Oттеглиха предложението за биткойн ETF на VanEck-SolidX appeared first on CryptoDnes.bg.