Mozilla Firefox вече блокира крипто малуер

Mozilla Firefox вече блокира крипто малуер

Известният браузър с отворен код, Mozilla Firefox, стартира нови защити срещу малуера за крипто копаене в новите си версии на браузъра, според публикация в блог, публикувана на 9-ти април.

В най-новите версии на Firefox, Nightly 68 и Beta 67, Mozilla даде възможност за ново ниво на защита срещу хакерси атаки в част от защитните пакети за блокиране на съдържание в браузъра.

Новата функция за сърфиране е разработена в сътрудничество с фирмата Disconnect, софтуер за защита на личните данни и сигурността, и представлява колекция от черни списъци на домейни на зловреден софтуер, свързани с скриптове за снемане на пръстови отпечатъци и копаене на крипто.

Според съобщенията, черният списък на Disconnect може да блокира добивни услуги в браузъра, като Coinhive и CryptoLoot, според технологичнaта медия BleepingComputer.

Понастоящем, новата защита на Firefox не е активирана по подразбиране, но може да бъде активирана в секцията „Настройки за поверителност и сигурност“, отбелязва блогът, като добавя, че защитата ще бъде включена по подразбиране през следващите седмици.

Както се съобщава в края на август миналата година, Mozilla вече обяви, че ще блокира “криптоджакинг” малуера в бъдещите версии на Firefox.

Криптоджакинга е основна хакерска схема, която се дефинира като тайно използване на изчислителната мощност на потребителите за копаене на криптовалути, без тяхното знание и съгласие. През декември 2018, Bloomberg пише, че криптоджакинга се превръща в най-голямата кибер заплаха в много части на света, след като настигна рансъмуер заплахите .

Наскоро един японски съд оправда човек, обвинен в незаконно добиване на крипто, като използвал онлайн копача Coinhive. Преди това, един украинец бива изпратен в затвора до шест години за предполагаемото поставяне на малуер скриптове за копаене на крипто на собствените му уебсайтове.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Mozilla Firefox вече блокира крипто малуер appeared first on CryptoDnes.bg.