Monero предприе мерки срещу ASIC копачите, за да остане децентрализиран

Monero предприе мерки срещу ASIC копачите, за да остане децентрализиран

На 9-ти март мрежата на Monero (XMR) беше успешно обновена чрез хард форк.

Новият код предотвратява употребата на ASIC устройства, тъй като валутата използва нов алгоритъм за доказване на работа (PoW).

Освен това бяха въведени нов динамичен алгоритъм за размера на блока и подобрена защита на личните данни, новост, която със сигурност представлява интерес за основните потребители на Monero.

След като миньорите, ползващи ASIC, бяха отлъчени от валутата, хеш-рейтът на мрежата спадна с над 80% – което обаче може да бъде положително за криптовалута в дългосрочен план.

Акцентът на XMR върху анонимност и сигурност помага на валутата да изпъква и да се превърне в относително популярно средство за плащане в рамките на всевъзможни черни пазари, като Alphabay и Oasis.

През 2016 г., отчасти заради интегрирането си в тези платформи за търговия, XMR преживя по-голям ръст в пазарната капитализация и обема на транзакциите, отколкото всяка друга криптовалута. Активът нарастна с почти 2,800%, според CoinMarketCap.

Актуализацията 0.14.0, наречена “Boron butterfly”, бе активирана на блок 1,788,000 на 9-ти март, както бе посочено в предварително обявения график. Не е имало разделяне на веригата, вероятно поради всеобщото съгласие на потребителите, че новите въведения са в тяхна полза. Хард форковете на Monero обикновено се планират на всеки шест месеца, за да се гарантира устойчивост.

Според дневника, поверителността на Monero бе подобрена чрез промени в идентификационния номер на плащанията и беше въведен нов динамичен алгоритъм за размерите на блоковете, за да се предотвратят “bloat” атаки на блокчейна.

По-важното е, че ъпгрейдът въвежда нов алгоритъм за доказателство на работа, CryptoNightR, известен още като вариант 4 на Cryptonight (CNv4).

По-конкретно, този алгоритъм въвежда ASIC-съпротивление в опит да се запази децентрализацията на мрежата.

Чрез отлъчването на ASIC миньорите, Monero цели да остане децентрализиран и отворен проект. Засега най-очевидната последица от хард форка е прекратяването на способността да се използва Coinhive, базирана на JavaScript цифрова услуга за извличане на валута.

Кодът използва част от изчислителната мощ на браузърът, който зарежда въпросния сайт. Въпреки че Coinhive не е по същество злонамерен код, той е станал популярен сред хакерите.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Monero предприе мерки срещу ASIC копачите, за да остане децентрализиран appeared first on CryptoDnes.bg.