Китайският конгрес приема закон за криптографията, в сила от 1 януари 2020 година

Китайският конгрес приема закон за криптографията, в сила от 1 януари 2020 година

Сегашния комитет на 13-ия национален народен конгрес в Китай прие закон за криптография в събота, който ще влезе в сила на 1 януари 2020 година, според китайски медиен доклад.

Съобщението дойде един ден, след като китайският президент Си Дзинпин призова страната да използва възможностите, които блокчейн технологиите предлагат.

Докато Китай все още забранява търговията с криптовалути и нейната национална цифрова валута все още не е на яве, криптографията, като неразделна основа на блокчейн технологията, може да бъде ключова за стремежа на страната да бъде по-конкурентоспособна в блокчейн пространството.

Новият закон има за цел да се справи с възникващите регулаторни и правни предизвикателства в случаите на използване на търговска криптография, тъй като те играят все по-важна роля за развитието на китайската икономика, според последното предложение на закон преди одобрението.

Според предложението:

 

"Необходими са ясни насоки и регулации за оценка на технологиите за търговска криптография, използвани в основните области, свързани с националния интерес, тъй като сегашната "свободна " система вече не е подходяща за индустрията."

 

Националният конгрес на Китай заяви, че новият закон ще насърчи научните изследвания и развитието на търговските криптографски технологии, като същевременно изгражда приобщаваща стандартизирана регулаторна система за пазара.

Китайският конгрес пусна проектопредложение за новия закон през юли, като изиска публични коментари.

Предложението включва редица въпроси от това доколко съвместими трябва да бъдат индустриалните стандарти с други международни криптографски системи, до това дали компаниите трябва доброволно да сертифицират своите проекти за разработки в областта с властите.

Според китайския конгрес, новият закон също ще насърчи усилията за образоване на общността, като публични изложби, за насърчаване на криптографията сред държавни служители, компании и социални групи.