Какво е SegWit?

Какво е SegWit?

1. Какво представлява SegWit?

 

 

SegWit или сегрегиран свидетел е името, дадено за надстройка на биткойн протокол, което беше имплементирано на 23 август 2017 година.

Както във всеки децентрализиран блокчейн, ако алгоритъмът на биткойн се нуждае от актуализиране, зависи от разработчиците и сътрудниците на биткойн да се договорят как и кога да правят промените заедно. Завършен по този начин, надстройката на протокола SegWit е създадена, за да помогне на мащаба на биткойн и да коригира някои грешки, които представляват риск за неговото доверие. SegWit е най-известен с начина, по който актуализира как се съхраняват данни в блокчейна на биткойн.

 

 

 

 

Актуализациите на протоколи, като SegWit са редки за децентрализирани проекти като биткойн и са уникални за блокчейн пространството. За централизиран финансов продукт, ако математиката зад него се нуждае от настройване, администратор или орган може просто да направи едностранна промяна. Биткойн от своя страна съществува, защото множество групи или хора го поддържат дистанционно от цял свят. За да се  направи ъпдейт на софтуера или "форк" (fork) към нови направления, достатъчно потребители трябва да се съгласят да актуализират софтуера си по еднакъв начин.

 

 

2.Какво е "форк" и какво направи форкът на SegWit?

 

 

Софт форк е актуализация на блокчейн, която не разделя веригата на две и в случая SegWit подпомага за увеличението на броя транзакции във всеки блок.

Форк по същество е модификация, направена с отворен код. Той въвежда отклонения в начина на работа на основния проект от този момент нататък и те могат да бъдат или софт форк или хард форк. Хард форк разделя блокчейн на две, като изисква от участниците да уеднаквят блоковете, които не са съвместими с новия софтуер - новата верига е отделна от старата. SegWit беше софт форк, което означава, че ще има един единствен биткойн блокчейн за приемане на блокове от потребители, които са или все още не са активирали SegWit в своя софтуер.

SegWit отстрани проблем, наречен "transaction malleability", който даде възможност да се променят данните за транзакциите на биткойн, преди мрежата да обработи тези транзакции. Като позволява подписа (signature), т.е. "свидетел" (witness) да се съхранява извън блока от транзакции, но все още ги проверява, SegWit позволява на биткойн да запази целостта на транзакциите, като същевременно компресира повече от тях във всеки един мегабайт блок. Резултатът е по-бърз и безопасен биткойн.

 

 

3. Защо приемането на SegWit все още не е приключило?

 

 

SegWit не е напълно приет от всички участници в мрежата на биткойн, тъй като не е задължителен, но причината включва и различни стимули между потребителите в екосистемата.

Въпреки предимствата на SegWit, не всички участници в мрежата на биткойн са я реализирали. За да разберем защо е необходимо запознаване с многото роли, които хората играят в биткойн екосистемата и как понякога стимулите зад тях противоречат една на друга.

Например, биткойн не просто се "надгражда" - разчита на портфейли, борси и компании, които го използват за надграждане и съответно натискане на промени в мрежата. Без да задължават към приемане на SegWit, инженерните екипи се стремят да насочат своите организации в правилната посока и това не винаги се получава.

Милиардите вече изпълваха биткойн по времето, когато SegWit изплува, така че корпоративната бюрокрация видя само малка част от тези компании да действат целеустремено. Окончателното решение дали да се „разклати лодката“ с нови актуализации на софтуера и ъпдейти или да се запази статуквото е в ръцете на неохотни ръководители, а не на ентусиасти. Друг несъответстващ стимул е този на миньорите, които предпочитат да използват фърмуера на AsicBoost, който е несъвместим със SegWit, но им помага да проверяват транзакции с до 20% по-бързо.

 

 

4.Ще пожъне ли успех SegWit?

 

 

С повишаването на цената на биткойн и все по-натовареното пространство, потребителите се насочват към по-ефективни решения с активиран SegWit, принуждавайки компаниите да го използват.

Сега, когато биткойн бавно се възстановява след срива от 2017-2018 година, таксите, които потребителите плащат за транзакция, също се повишават. Използването на активирани от SegWit портфейли е за предпочитане, тъй като блоковете транзакции, обработени от миньори, обслужващи тези портфейли, имат по-голяма тежест (т.е. плътност на транзакциите), което води до бързина и икономическа ефективност. Миграцията на потребителите към тези портфейли и инструменти на SegWit бързо се ускори. От това време миналата година използването на SegWit се е увеличило от 39% на над 50,5%.

 

 

 

 

Никой не иска да плати $5, за да изпрати биткойн, като само преди шест месеца e плащал $0,40 за същата транзакция. Следователно поддръжката на SegWit е ценна функция, която се намира сред по-голямата част от портфейли и борси. Тъй като повече транзакции на биткойн блокчейн стават SegWit, използването на фърмуера на AsicBoost или филтрирането на тези транзакции вече не е печеливша стратегия за миньорите.

 

 

5. Недостатъците на SegWit

 

 

SegWit е свързан с биткойн и основните му принципи, така че силните и слабите му страни варират в зависимост от това кой питате.

Способността на SegWit да придава на блоковете по-голяма тежест или плътност на транзакциите разчита на идеята, че някои данни от блокчейн ще се съхраняват извън първоначалната верига, която вместо това се използва като вид референция или индекс. Някои смятат, че разтоварването на данни от блокчейн е неуспех, тъй като е като да се признае, че блокчейнът сам не може да функционира.

От тази гледна точка, самият SegWit е слабост, заразяваща биткойн, и затова вместо да внедрява SegWit, през 2017 година част от общността, направи хард форк и стартира нов блокчейн, наречен биткойн кеш.

Биткойн кеш е по същество наследен биткойн преди SegWit и стратегията му за увеличение на мащаба е просто да увеличи размера на блока и да поддържа всички данни във веригата. Това е стратегия за децентрализация, противоположна на тази на Bitcoin Core group, която вижда SegWit като първия слой на върха на многопластов блокчейн.

Има безброй идеи, които разграждат биткойн или биткойн кеш. SegWit е просто една стъпка в това, което най-голямата група разработчици на най-голямата криптовалута вярва, че е правилния път.