Какво да очакваме при защитата на проекта Libra на Facebook

Какво да очакваме при защитата на проекта Libra на Facebook

Фейсбук за пореден път ще се сблъска с огъня на капитолския хълм в сряда, когато проекта за криптовалута Libra ще заеме централното място.

Марк Зукърбърг, основателят и изпълнителен директор на социалната медия, ще даде показания пред Комитета за Финансови Услуги , като твърди, че Libra ще даде възможност за развитие на лица без условия за банкиране и че САЩ трябва да разрешат на проекта да стартира. Той също така защитава последните искове към компанията за дискриминация, наред с други въпроси.

И както при предишното излушване на проекта, се очаква законодателите да се фокусират повече върху фейсбук компанията, отколкото криптовалутния проект, който тя ръководи.

Очаква се, че Libra може да помогне за предоставяне на финансови услуги на 1,7 милиарда небанкови лица по целия свят, което позволява бързи и евтини международни парични преводи. Зукърбърг ще продължи да отстъпва на идеята, че Везните могат да изместят централните банки или да нарушат съществуващата парична политика.

 

Ранни изпитания

 

Изминаха само четири месеца, откакто Libra бяха разкрити за първи път. През юни фейсбук обяви визията си за криптовалута, която би могла безпроблемно да осъществява сделки чрез съществуващите си платформи за съобщения, както и от портфейли на трети страни. Везните ще бъдат контролирани от управителен съвет, наречен Libra Association, като начин да се гарантира, че фейсбук не е единственото образувание, което ръководи проекта.

Първоначално фейсбук обяви, че 28 компании ще действат като "основатели", включително нейното дъщерно дружество Calibra and Breakthrough Initiatives, фонд за рисков капитал, в който Зукърбърг е в борда на директорите. Въпреки това седем от тези компании - PayPal, Stripe, Visa, Mastercard, Booking Holdings, Mercado Pago и eBay - отпаднаха, преди асоциацията да бъде официално създадена.

По-специално Stripe, Visa и Mastercard са оказали натиск от страна на законодателите да се откажат от проекта, след като сенаторите Брайън Схатц и Шеррод Браун написаха на всеки от своите изпълнителни директори еднакви писма, предупреждаващи за потенциално засилен регулаторен контрол над действията им, ако те продължават да участват в Libra.

Останалите 21 компании, които не включват самия фейсбук, подписаха хартата миналата седмица, въпреки че асоциацията планира да нарасне до 100 членове, преди самата Libra да стартира.

За да стартира, пише Зукърбърг във вторник, регулаторите трябва да се убедят, че криптовалутата не представлява заплаха за фиатните валути или глобалната финансова система.

Везните ще трябва да уверяват не само американски законодатели и регулатори, но и международни политици, след като френските и германските министри предупредиха, че ще се стремят да блокират стартирането на криптовалутата в рамките на техните юрисдикции.

Не е ясно какво конкретно ще зададат депутатите в изслушването в сряда. По време на предишните изслушвания представителите зададоха на Марк голямо разнообразие от въпроси, вариращи от защитни функции около основния програмен език на Везните до това как те ще се различават от старите скриптове на компанията.

 

Законодателен елемент

 

Докато въпросите в сряда вероятно ще се въртят около предишните действия на фейсбук по отношение на поверителността на данните и честните практики, това, което законодателите задават, би могло да даде представа за това как те се приближават по-широко към криптовалутното пространство.

Все пак обратът на Libra може да има далечни последици. Представителите на Комитета за Финансови Услуги предложиха във вторник ново законодателство, което да класифицира "управляваните стабилни монети" като ценни книжа съгласно Закона за ценните книжа от 1933 година.

Целта на Везните е подобие на стабилен биткойн, като стойността му е подкрепена от кошница с фиатни валути (въпреки че наскоро призна, че може да се наложи да промени този модел).

Според проектозаконите, предложени от Комитета за финансови услуги във вторник, целта ще е за ограничаване на иновациите, според Боринг, който заяви:

 

"Това, което бихме искали да видим, е по-прецизен подход, като се има предвид важността на технологичния напредък. Везните са едно, но има и много други, обмисляйки съображенията, изложени в доклада на Работната група на G7 за стабилните монети, и разработването на стратегия за движение на САЩ напред, така че да продължи да води в технологичните иновации."