Джъстин Сън подразни крипто общността с дарение от $ 1 милион за Грета Тунберг

Джъстин Сън подразни крипто общността с дарение от $ 1 милион за Грета Тунберг

Основателят на Tron (TRX) Джъстин Сън публично обеща да дари $ 1 милион за усилията на младата шведска активистка Грета Тунберг за повишаване на глобалната осведоменост относно климатичната криза.

В отговор на напоените резултати от проведената през миналата седмица конференция за климата на ООН COP25 в Мадрид, Сън туитва на 18 декември:

 

„Като млад предприемач споделям страстта на @GretaThunberg да промени света. Криптовалутите ще допринесат изключително за намаляване на въглеродния отпечатък чрез прилагане на децентрализиран сетълмент. Бих искал лично да даря $ 1 милион за инициативата на @GretaThunberg. #cop25"

 

COP25 завършва в безизходица

 

Последните преговори за климата на ООН поставиха рекорда за най-дългите многостранни преговори за климата, но завършиха в безизходица по ключови въпроси, като определяне на правила за нов глобален пазар на търговия с въглерод и приемане на нови, по-амбициозни цели за намаляване на емисиите.

Доклад на Файненшъл таймс изказа становището си относно последните часове на преговорите, като посочи, че липсва достатъчен принос от страна на САЩ и Китай. Държавите, подписали „компромисна сделка“, допълнително изразиха обвиненията си към Австралия и Бразилия за техните предполагаеми опити да осуетят съществения напредък.

В туит, публикуван на 15 декември, генералният секретар на ООН Антонио Гутерес написа, че е "разочарован от резултатите от #COP25":

 

„Международната общност загуби важна възможност да покаже засилена амбиция за смекчаване, адаптиране и финансиране за справяне с климатичната криза.“

 

Скептици спрямо Грета

 

В крипто Twitter обещанието на Сън да подкрепи Тунберг бе посрещнато с подчертан неприязъм, като анкетираните етикетираха активиста като „дете на плаката” или „марионетка” за климатичната кауза, което „не заслужава споменаване в света на криптовалутите.“ Някои стигнаха дотам, че я отхвърлиха като измама или дори „лява фалшификаторка, спонсорирана от Сорос“.

Отвъд Тунберг личните мотивации на Сън също бяха посрещнати със сарказъм и цинизъм, като единият респондент го обвини, че се опитва да „влезе в монетизацията на задължителните въглеродни кредити“ и други се изказаха че гледа на дарението като на опит за изпомпване на стойността на токена Tron.

 

Дебатът за биткойн

 

Докато алгоритъмът с интензивни изчисления и високата консумация на енергия на биткойни търпи известни критики от страна на активистите по климата, последните проучвания оспорват схващането, че добивът на монетата е несъвместим със справянето с изменението на климата.

Този юни проучване установи, че 74,1% от добивът на биткойн се захранва от възобновяеми източници. Други енергийни специалисти по-рано спореха в полза на преместването на дебата от абсолютното потребление на енергия към мястото, където тази енергия се произвежда и колко устойчиво се генерира.