JPMorgan признават стойността на биткойн

JPMorgan признават стойността на биткойн

Най-голямата криптовалута в света се издигна над “присъщата си стойност”, отразявайки подобен ход през 2017, което предшестваше най-големия спад на индустрията, пишaт в петък стратезите на JPMorgan Chase.

Главните стратези в JPMorgan казват, че биткойн е надценен

Най-новото рали на биткойн изненада мнозина, което може да се определи като добре дошло развитие в крипто общността. Когато стойността на BTC надхвърли $8 200 в един момент, мнозина видяха това като показател, че страховитият мечи пазар накрая приключи.

Невероятният скок на цените не остана незабелязан от JPMorgan, банковия гигант базиран в САЩ и до този момент един от най-големите критици на биткойн. Според записка, получена от Bloomberg, стратезите в JPMorgan вярват, че най-голямата криптовалута в света може да е минала реалната си стойност със скорошното си рали.

Николаос Панигирцоглу, един от авторите на записката, каза, че Биткойн излезна отвъд своята “вътрешна стойност”.

В записката се обяснява, че вътрешната стойност на биткойн е решена чрез третиране на криптовалутата като стока и след това изчисляване на нейната „производствена цена”. За изчисляване на общата „присъща стойност” сe вкарват изчислена изчислителна мощност, разход на електроенергия и хардуерна енергийна ефективност.

“Определянето на присъща или справедлива стойност за всяка криптовалута очевидно е предизвикателство”, пишат стратезите като предупреждение. “В действителност мненията варират от някои изследователи, които твърдят, че тя няма фундаментална стойност, до други, които определят справедливите стойности, които надвишават текущите цени.”

Записката на JPMorgan се разглежда като голяма победа за крипто индустрията

Джейми Димон, главен изпълнителен директор на JPMorgan, е известен с критиките си към Биткойн.

Димон придоби известност в крипто индустрията през 2017, когато нарече Биткойн измама и „по-лошо от манията по лалетата, а по-късно заплашва да уволни някои от служителите на банката, които са хванати да търгуват криптовалути.

И докато по-късно Димон съжаляваше, че нарече Биткойн измама, той поддържа позицията си, че по същество е безполезен. Последният доклад на JPMorgan обаче противоречи на цялостната позиция на банката по криптовалутите, тъй като по същество признава стойността на биткойн.

Антъни Помплиано, съосновател и партньор в Morgan Creek Digital, отбеляза това в публикация в Twitter, предупреждавайки, че трябва да бъдем предпазливи от това, което банките казват за криптовалутите като цяло.

Докато мнозина счетоха доклада на JPMorgan за нелеп, други го смятаха за много опасен за пазара. В отговор на туита на Помплиано, много потребители обвиниха JPMorgan, че се опитват да обезценят Биткойн.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post JPMorgan признават стойността на биткойн appeared first on CryptoDnes.bg.