Изключването на ливанските банки е "най-голямата възможност" за крипто: Насим Талеб

Изключването на ливанските банки е "най-голямата възможност" за крипто: Насим Талеб

Привържениците на биткойн насърчават ливанските граждани да заменят фиатната си валута за криптовалута, след като стана ясно, че банките в страната ще останат затворени.

 

Банките ще отворят "след като нормалността се възстанови"

 

В дебат в Twitter, който започна на 24 октомври, се бълват гневни коментари от името на населението на Ливан, което е без банкови услуги повече от седмица.

След граждански вълнения банките навсякъде затвориха врати. Шест работни дни по-късно висш банков директор заяви, че статуквото ще продължи, докато условията не се подобрят.

"След като нормалността се възстанови, ние сме уверени, че ще успеем да възобновим обслужването на нашите клиенти с пълен капацитет," каза Саймм Шфейр, ръководител на местната кредитна банка на Бейрут, пред Reuters в четвъртък.

Преди това по банкоматите бяха наблюдавани дълги опашки, тъй като притеснени потребители се опитваха да получат достъп до богатството си. Около 65% от Ливан е банкрутиран, твърдят цифри, като две трети от страната са отрязани от лични средства.

 

Талеб: изключването е "най-мощната възможност за криптовалута"

 

За известният ливански статистик, бивш трейдър и автор на "Черният лебед", Насим Николас Талеб, правителствената политика беше достатъчно показателна за прякото навлизане на криптовалути като биткойн.

"Най-мощният случай за криптовалутите: банките никога не са там, когато имате нужда от тях", обобщи той в туитър. Талеб продължи:

 

"И те се опитват да тормозят обществото, така че да избягват отчетността и изплащането на печалба. Банкерите са законни мошеници."

 

Гневът напомня на други скорошни епизоди на икономически хаос, по време на които държавите са удържали пари за собствени нужди. В допълнение към Хонконг тази година, скандален пример е Индия, която през 2016 година започна поредица от резки валутни реформи, които оставиха стотици милиони хора с безполезни бележки в ръка вместо пари.

Вкусът на Индия към биткойн скоро се увеличи драстично, преди твърдата политика да накара борсовият му сектор почти не се изпари миналата година.

Заслужава да се отбележи, че за разлика от банките, децентрализираната биткойн мрежа работи 24/7 с 99,98% функционалност от създаването си, според ресурс за мониторинг на биткойн.