Индия вдигна забраната за търговия с криптовалути

Индия вдигна забраната за търговия с криптовалути

В сряда Върховният съд на Индия постанови, че ограничаването на търговията с криптовалути е незаконно и вдигна забраната. В доклада се казва да се премахне забраната за търговия с виртуални валути, криптовалути и биткойн.

„Това е много положителен знак, който чакаме вече две години. По-голямата част от инфраструктурата е изградена през последните няколко години“, казва Бенсън Самуел, директор на технологиите в Tokenyz Ventures.

Централната банка на Индия на практика забрани търговията с криптовалути в страната, след като в обръщение издадено на 6ти април 2018 г. указа, че всички регулирани от нея субекти не трябва да търгуват с виртуални валути или да предоставят услуги на субекти, които биха улеснили или уредили подобен вид дейност.

Беше наредено на фирми, занимаващи се с криптовалути, да прекратят занятието в тримесечен срок.

По-рано централната банка на Индия издава обръщение, в което предупреждава потребителите, притежателите и търговците на виртуални валути, включително биткойн, по отношение на различни рискове, свързани с работата с виртуални валути. Обръщението от 6ти април по-късно бе оспорено пред върховния съд.

Интернет и мобилната асоциация на Индия, представляващи различни борси за криптовалути, твърдят, че търговия с криптовалути при липса на закон, който ги забранява, е „законна“ бизнес дейност съгласно Конституцията. Централната банка не може да им откаже достъп до банкови канали за извършване на подобен вид дейснот, каза тя.

Централната банка от своя страна се защити пред Върховния съд относно обръщението от 2018 г., настоявайки, че винаги е била последователна в своето противопоставяне на допускането на всякакви други платежни системи и подкопаването на целостта на банковата система.

Тя твърди, че въпреки че в Индия не съществува официална забрана за криптовалути, постоянно предупреждава всички потребители за присъщите рискове около работата с тях.