HSBC: блокчейн намали разходите за уреждане на валутните сделки

HSBC: блокчейн намали разходите за уреждане на валутните сделки

Изпълнителният директор на HSBC заяви, че системата на банката, базирана на блокчейн, е помогнала да се намалят разходите за уреждане на валутните сделки.

Говорейки пред Ройтерс, Марк Уилямсън, който ръководи блокчейн проекта, заяви, че неговата платформа HSBC FX Everywhere е спестила 25% повече от традиционните методи. Миналия месец банката обяви, че е уредила повече от 250 милиарда долара в транзакции, използвайки своята HSBC FX Everywhere платформа.

Уилямсън заяви, че е уредил 3 милиона транзакции в чуждестранна валута и е извършил още 150,000 плащания през цифровата система на счетоводната книга, която използва през последната година “за да организира плащанията във вътрешните баланси на HSBC.”

В доклада на Ройтерс, Уилямсън заяви, че HSBC обработва от 3,500 до 5,000 сделки на ден в FX Everywhere, като сделките са на стойност от 350 млрд. долара.

“Ние можем да докажем, че това не е еднократно доказателство за концепция или само една или две сделки”, каза Уилямсън.

Ройтерс цитира още, че “значителна” сума на вътрешните парични потоци вероятно ще бъде уредена в DLT системата.

HSBC експериментира от известно време. От присъединяването към R3 блокчейн консорциума през 2015 г., той се обедини с Bank of America и правителството на Сингапур за проучване на веригата за доставки на блокчейн.

Също така се включи в работата по проекта за монета за комунални услуги (USC), предназначена да улесни глобалните банки в извършването на различни сделки помежду си, като използват активи, обезпечени с обезпечение, на специално изграден блокчейн.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post HSBC: блокчейн намали разходите за уреждане на валутните сделки appeared first on CryptoDnes.bg.