Facebook ще стартира фокусирана върху плащания криптовалута

Facebook ще стартира фокусирана върху плащания криптовалута

Facebook планира да стартира собствена криптовалута, фокусирана върху плащанията, “Globalcoin“ през 2020 г.

Така твърди доклад на BBC, публикуван на 24-ти май.

BBC съобщава, че тестовете за предстоящата дигитална валута се планират да се проведат до края на 2019 г.

Докато Globalcoin е текущото име на монетата, не е потвърдено, че ще запази същото име, след като проекта е завършен.

Според BBC, Марк Цукерберг се срещна с губернатора на Bank of England Марк Карни миналия месец, за да обсъди перспективите и рисковете, свързани със стартирането на криптовалута.

Освен това, според съобщенията, фирмата се е консултирала със служителите на Министерството на финансите на Съединените щати по оперативни и регулаторни въпроси. По-специфично по отношение на процедурите за проверка на самоличността и смекчаване на рисковете от пране на пари, твърди BBC.

Докладът също така се отбелязват продължаващите дискусии на Facebook със световния доставчик на платежни услуги Western Union, за който се твърди, че е част от изследванията за предоставяне на достъпни услуги за парични преводи за небанкираните.

Предстоящата криптовалута на гиганта на социалните медии ще се стреми да прекъсне или изцяло да заобикаля банковите мрежи, за да премахне финансовите бариери и да намали потребителските разходи.

За да реализира своята крипто-платежна мрежа, компанията ще трябва да си сътрудничи с банки и брокери по целия свят, за да получи достъп до услугите за обмяна на валута фиат on-ramping.

Това привидно е мотивацията зад новосъздадената финтех фирма Libra Networks LLC, регистрирана в Женева по-рано този месец.

Facebook съобщава, че търси да набере $ 1 милиард за проекта от Visa и MasterCard и също така се е срещнал с Тим Дрейпър, за да обсъди потенциални инвестиции.

Наскоро стана ясно, че основателят на Facebook потърси консултацията на близнаците Уинкълвос, за потенциално включване на токена в списъка с криптовалути на борсата Gemini. Като се има предвид обаче, ожесточената съдебна битка между двете страни за това от кого идва идеята за социалната мрежа, това партньорство изглежда малко вероятно.

Също така се появиха и слухове за предполагаемо добавяне на токена в базата на Coinbase. Едно такова изброяване на някоя голяма борса е изключително важно и може да бъде нужния тласък, който да даде летящ старт на проекта.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Facebook ще стартира фокусирана върху плащания криптовалута appeared first on CryptoDnes.bg.