Facebook търси финансиране за своя крипто проект

Facebook търси финансиране за своя крипто проект

Социалният медиен гигант Facebook се опитва да набере милиарди долари от външно финансиране за своя проект за криптовалута.

Натаниел Попър, технологичен репортер за “New York Times”, пише в понеделник, че източниците казват, че Facebook се насочва към “големи суми – до $1 милиард” от рискови капиталисти, за да подкрепят усилията си за стейбълкойн. Компанията ще използва средствата като обезпечение, за да подкрепи токена, според журналиста.

Трябва да се подчертае, че на този етап коментарите не са потвърдени от Facebook или от потенциални инвеститори.

Facebook разработва свой собствен стейбълкойн за парични преводи през WhatsApp, както беше разкрито през декември. Токенът може да бъде обвързан с „кошница от чуждестранни валути, държани в банкови сметки“, допълни Попър.

Facebook също така планира да изброи стейбълкойна на крипто борсите, казвайки на платформите през февруари, че очаква да извади продукта през първата половина на 2019 година.

Докато Facebook е далеч от липса на пари, участието на външни инвеститори в проекта за стeйбълкойн може да помогне на компанията да представи проекта за криптовалута като „по-децентрализиран и по-малко контролиран”, предполагат източниците на Попър. Facebook има $44 милиарда във фиатни и дигитални валути от април 2018, според CNBC.

По-рано тази година ,анализаторът на Barclays, Рос Сандлър, изчисли, че проектът за криптовалута на Facebook може да доведе до допълнителни приходи от $3 милиарда до $19 милиарда, до 2021 година.

Социалната медия създаде своя блокчейн екип през май 2018 с цел да проучи нововъзникващите технологии. Оттогава компанията се стреми да разшири екипа с нови служители. Наскоро тя имаше над 20 отворени позиции, свързани с ролята на блокчейн, включително водещ търговски съветник.

По-рано тази година, Facebook нае и служители от Chainspace, стартъпа стоящ зад платформата за интелигентни договори.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Facebook търси финансиране за своя крипто проект appeared first on CryptoDnes.bg.