Европа трябва да пренебрегне „коварните обещания“ на Libra: каза Мерш от ЕЦБ

Европа трябва да пренебрегне „коварните обещания“ на Libra: каза Мерш от ЕЦБ

Предложената от Facebook криптовалута Libra може да подкопае способността на Европейската централна банка да определя парична политика, а Европа трябва да пренебрегне призива на „коварни обещания“, заяви в понеделник членът на борда на ЕЦБ Ив Мерш.

Facebook обяви Libra - нова дигитална валута, подкрепена от "реални активи и валути" и достъпна за милиарди потребители на социални мрежи по света - по-рано тази година, заявявайки, че се надява да стартира през следващата година.

„В зависимост от нивото на приемане на Libra и от препращането на еврото в резервната кошница, това би могло да намали контрола на ЕЦБ над еврото, да наруши механизма за предаване на паричната политика, като повлияе на ликвидната позиция на банките от еврозоната и да подкопае международна роля на единната валута“, добави Мерш.

Подобно на обикновените валути, Libra ще бъде силно централизирана, което е „изключително притеснително“, тъй като не е подкрепена от кредитор и институция и в крайна сметка са отговорни за акционерите, които не се разглеждат като хранилища на обществено доверие, добави Мерш.

„Планирано е да бъде пуснато през първата половина на 2020 година от същите хора, които трябваше да се обясняват пред законодателите в Съединените щати и Европейския съюз относно заплахите за нашите демокрации, произтичащи от обработката на лични данни в техните социални мрежи “, добави Мерш.

Като се имат предвид тези предизвикателства, европейските регулаторни и надзорни органи трябва да утвърдят юрисдикцията над Libra, а също така се нуждаят от глобално сътрудничество за смекчаване на рисковете.

„Искрено се надявам, че хората в Европа няма да се изкушат да оставят след себе си безопасността и стабилността на утвърдените платежни решения и канали в полза на заблуждаващите, но коварни обещания и призиви на Facebook“, добави Мерш.