Служители са използвали ядрена електроцентрала за миниране на криптовалута

Служители са използвали ядрена електроцентрала за миниране на криптовалута

Украинските власти разследват случая в местна ядрена електроцентрала, след като служители са свързали част от вътрешната мрежа към интернет, за да копаят криптовалута.

Властите правят проучване, също така, дали става въпрос за пробив в сигурността на ядрената електроцентрала поради класификацията й, като критична инфраструктура. Опасенията са за изтекла информация относно физическата защита на централата и цялостната среда.

Според властите, инцидента е станал през юли в Южно Украинската Ядрена Електроцентрала, разположена до град Южноукраинск.

Не е ясно от къде е дошъл сигналът, но на 10 юли, секретните служби на Украйна са щурмували сградата, от където са конфискували компютри и оборудване, служещо за добив на криптовалута. Това оборудване е било намерено в администрацията на централата, не в индустриалната й част.

Конфискуваното оборудване включва два метални сандъка с основни компютърни части, допълнително захранване, охладителни системи и видео карти. Според документи, единият сандък съдържал шест видео карти Radeon RX 470 GPU, а вторият пет броя от същия модел. Конфискувано е и допълнително оборудване от подобен вид.

На няколко служителя на електроцентралата са повдигнати обвинения.

 

Това не е първият подобен случаи в историята

 

Във времето служители на държавни институции са се опитвали да злоупотребяват с достъпа си до големи обеми от електричество и изчислително мощност, за да копаят криптовалти.

През февруари 2018, руските власти арестуваха инженери от Руската Ядрена Електроцентрала, използвали суперкомпютъра на агенцията, за копаене на криптовалута.

Месец по-късно, австралийските служби започват да разследват случаи на служители от метеорологията, които са използвали служебните си компютри за добив на криптовалута.

След още един месец, през април 2018, служител на Румънският Национален Инстиут за Изследвания на Ядрена Физика и Инженерство беше също хванат да копае крипто на работа. Местните новини съобщиха, че служителят е носил свои майнинг риг, който бил включен към електричеството на института, който наскоро бе разширен да поддържа един от най-мощните лазери в света.