Крипто борсата Upbit потвърди кражба на 342,000 Етера - $ 50 милиона

Крипто борсата Upbit потвърди кражба на 342,000 Етера - $ 50 милиона

Основната южнокорейска борса за криптовалути - управлявана от дъщерно дружество на корейския технологичен гигант Kakao - уведоми потребителите за кражбата на 342,000 Етера от „горещия“ си портфейл.

Инцидентът беше потвърден в официално изявление, написано от Лий Сек-Уо, изпълнителния директор на оператора Upbit, Dunamu, на 27 ноември.

Upbit ще използва корпоративни средства за защита на активите на потребителите.

В изявлението си Лий Сео-Уо разкри, че:

 

„В 13:06 на 27 ноември 2019 година 342,000 ETH бяха прехвърлени от горещия портфейл Upbeat Ethereum в неизвестен портфейл. Неизвестният адрес на портфейла е 0xa09871AEadF4994Ca12f5c0b6056BBd1d343c029. "

 

Извинявайки се на потребителите за причиненото „неудобство“, изпълнителният директор очерта мерките от борсата, предприети след като са установили инцидента, като в крайна сметка не го нарече „хак“.

Борсата обеща да защити потребителските активи, като заяви, че 342,000 ETH (приблизително $ 50 милиона) ще бъдат покрити от корпоративните активи. Той вече е преместил всички криптовалути, съхранявани в горещия си портфейл, в студено хранилище.

Депозитите и тегленията ще отнемат най-малко две седмици, за да се възобновят, като Лий Сек-Уо обещава да информира потребителите веднага след като се отворят отново.

Освен това главният изпълнителен директор посочи, че всички други скорошни мащабни трансфери не са необичайни, а са свързани с активи за размяна между горещи и складови помещения.

 

Активни заплахи

 

През март тази година Upbit и местната фирма за киберсигурност East Security твърдят, че фишинг измама, насочена към неговите потребители, е била извършена от хакери от Северна Корея.

През януари 2018 година четирите най-големи борси за търговия в Южна Корея - Bithumb, Upbit, Coinone и Korbit - създадоха гореща линия за основните борси, за да се гарантира, че подозрителните транзакции могат да бъдат открити и замразени веднага след разкриването им.

Досега Bithumb е претърпял три големи пробива в сигурността, последният през март тази година.