Bitfinex са прикрили загуби за $850 милиона чрез Tether

Bitfinex са прикрили загуби за $850 милиона чрез Tether

От офисът на главния прокурор на Ню Йорк твърдят, че крипто борсата Bitfinex загуби $850 милиона и впоследствие използва средства от свързания стейбълкойн Tether за тайно покриване на дефицита.

Според съобщение от четвъртък, прокурорът Летиша Джеймс обяви, че е получила съдебна заповед срещу iFinex Inc., която управлява както Bitfinex, така и Tether, като им нарежда да прекратят нарушаването на закона в Ню Йорк и да мамят жителите на града.

Джеймс каза, че разследването на нейния отдел определи, че iFinex „крият очевидната загуба на $850 милиона от смесени клиентски и корпоративни средства“, добавяйки:

Щата на Ню Йорк е водещ в изискването за това предприятия, които се занимават с виртуални валути, да работят в съответствие със закона. И ще продължим да подкрепяме инвеститорите и да търсим справедливост от тяхно име, когато бъдат подведени или измамени от някоя от тези компании.

Според изявлението, Bitfinex изпраща $850 милиона от клиентски и корпоративни средства до Crypto Capital Corp., платежен процесор, за който се казва, че държи средства и от други борси, като QuadrigaCX.

Средствата от резерва на Tether бяха използвани за компенсиране на недостига, но нито загубите, нито движението на средствата на Tether бяха разкрити на клиентите.

Досега се твърди, че са прехвърлени $700 милиона.

Съгласно съдебната заповед, директорите, служителите, агентите, изпълнителите или други свързани лица трябва да прекратят достъпа, заемането или извършването на каквито и да било други претенции към доларовите резерви, държани от Tether.

По същия начин, на индивиди, които са свързани с iFinex, се нарежда да не се намесват в документацията, включително записи, които очертават тези действия.

Действието идва месеци след като офисът на главния прокурор публикува резултатите от анкетата си за крипто обмен, като се фокусира върху група, която включва Bitfinex.

Акцентът върху резервите на Tether е забележителен, като се има предвид дългото проучване, насочено към фирмата и нейния USDT стейбълкойн. Критиците твърдят, че токена, чиято пазарна капитализация е над $2 милиарда, всъщност не е подкрепен от достатъчно средства, както твърдят неговите оператори.

Неуспехът да се получи подходящ одит, както по-рано обещаха, допълнително разпали тези подозрения и през март Tether разкри, че резервите, подкрепящи USDT, не могат да се състоят изцяло отфиатна валута.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Bitfinex са прикрили загуби за $850 милиона чрез Tether appeared first on CryptoDnes.bg.