Биткойн търговия и разплащане между контрагенти няма да бъде облагано с данъци в Португалия

Биткойн търговия и разплащане между контрагенти няма да бъде облагано с данъци в Португалия

Португалските данъчни служби съобщиха по-рано, че търговията и плащането с криптовалути няма да бъдат облагани с данъци.

Според статия публикувана на 26ти август в местния Jornal de Negócios, португалските данъчни и гранични служби потвърждават че търгуването и разплащането с криптовалути няма да се облага с ДДС.

 

Португалия цитира решение за 2015 година за освобождаване от криптовалути

 

В официалното изявление португалският данъчен орган цитира решение на Съда на Европейските общности от 2015 година по случая, свързан с големия шведски портал за търговия с криптовалути Bitcoin.se и неговия модератор Дейвид Хедквист.

Както беше докладвано по това време, съдът постанови, че биткойн е платежно средство и следователно борсата трябва да бъде освободена от задължения по ДДС. Впоследствие обаче шведската данъчна агенция възрази срещу решението, твърдейки, че съдът не е разбрал напълно въпроса.

 

Предистория на крипто

 

Потвърждението следва предишно данъчно решение на португалския данъчен орган, че криптовалутите не се облагат с данък в страната. В документ, публикуван от агенцията през 2016 година, се посочва, че доходите от продажбата на криптовалута в Португалия не подлежат на облагане с данък върху дохода.

По-рано през 2013 година, централната банка на Португалия, Banco de Portugal издаде изявление, позовавайки се на документ за криптовалута от 2012 година от Европейската централна банка.

Португалската банка изяви притеснение за разпознаването от Европейската Централна Банка на биткойн като "феномен на иновация в разплащането в интернет пространството", базирайки се на това, че биткойн не може да бъде сигурна валута, след като се издава от нерегулирана институция.