Банкер от френската централна банка: Светът трябва да стандартизира крипто регламентите

Банкер от френската централна банка: Светът трябва да стандартизира крипто регламентите

Банкер от френската централна банка призовава за глобална регулаторна рамка за криптовалутите.

В реч на среща на Официален форум на паричните и финансовите институции в Лондон във вторник Денис Боу, заместник-губернатор на френската централна банка, заяви:

 

"Наистина има нужда от цялостна последователност, за да се предотврати регулаторният арбитраж на принципа същите дейности, същите рискове, същите правила".

 

И единственият начин да се гарантира, че той е със стандартизиран регулаторен режим.

Коментарите идват, когато Libra, ръководеният от Facebook проект за дигитална валута, повдигна гнева на регулаторите и централните банки като заплаха за световния финансов ред.

Сравнявайки Libra с емитираните от централната банка дигитални валути, Боу каза, че тепърва стартираната монета "може да постигне значителна пазарна мощ, като по този начин представлява риск за сигурността и финансовата стабилност".

Боу не предложи никакви директни отговори на предизвикателството на Libra, освен да отбележи необходимостта от глобални регулации и се надява централните банки да експериментират със свои собствени дигитални валути.

Той беше бичи по отношение на блокчейн технологията. В глобална финансова екосистема, разчитаща на скъпи и често тромави механизми за прехвърляне на пари, Боу заяви, че технологията на разпределената книга "може да помогне за отстраняване" на много от текущите проблеми.

Наличните днес токъни не могат да запълнят тази ниша, каза той. Криптовалутите като цяло са твърде променливи и скъпи, за да прехвърлят ефективно средствата и липсва подкрепата на правителството, която според него е необходима, за да се превърнат криптовалутите в надежден пазител на стойност, каза Боу.

 

"Те могат да донесат съществени рискове за нашите платежни системи, които рискове ако не бъдат адресирани, могат да въведат нови източници на фрагментация, нестабилност и измами."

 

Това би трябвало да даде основание на централните банкери да мислят за нови начини на предлагане на парична маса, каза той.

 

"Според мен едно предложение за дигитални валути емитирани от централните банки си струва да се разгледа, или по-скоро е наложително."