В Аржентина биткойн се търгува премииум с 4%, докато песото се обезценява с 30%

В Аржентина биткойн се търгува премииум с 4%, докато песото се обезценява с 30%

Стръмната девалвация на валутата в Аржентина увеличи търсенето на биткойн (BTC), след като инвеститорите търсят сигурно място. Данните от вътрешната борса за криптовалута Buenbit сочат, че Bitcoin се търгува на стойност около $ 11,750, в сравнение с близо $11,330 на международните борси за криптовалути.

Неочаквана загуба на изборите на управляващия президент Маурисио Макри предизвика разпродажбата на аржентинския песо (ARS) по-рано тази седмица, което доведе до по-високата цена за биткойн, който премина нивото от $12,300 при борсата на Buenbit. Песото падна срещу долара до 59 пункта от 45, преди да консолидира на 53 пункта.

Алберто Фернандес, фаворит на Аржентина за президент, осъди Макри за увеличаване на краткосрочния дълг до тревожни нива. В интервю за местен телевизионен канал в Буенос Айрес, Фернандес заяви, че „никой не вярва, че Макри може да върне дълга. Цените на облигациите показват, че инвеститорите виждат потенциален дефолт. "

Фернанде подчерта, че не предпочита неизпълнение на дълга. Инвеститорите, които са загрижени за резултата от президентските избори, насрочени за октомври, се опитват да защитят богатството си, като използват биткойн като хеджиране срещу вероятен риск. Забележимо, обемът на P2P търговията с локални биткойни също се увеличава.

Антъни Помплиано, съосновател на Morgan Creek Digital, заяви, че песото може да стане първото в поредица от фиат валути, които ще се разпаднат.

Помплиано написа в Twitter: „Може ли това да е първата валута от много, изложени на потенциална валутна криза?“

Приемането на биткойн се осъществява с бързи темпове в Латинска Америка, като Венецуела води други държави поради високата инфлация и икономическата криза.

Ефектът от пулсации се наблюдава и в други страни, като биткойн се радва на топло посрещане, докато интересът към фиатните валути намалява. По-рано през 2019 г. инвеститорът Тим ​​Дрейпър изрази подкрепата си за биткойн и прогнозира бързо покачване на цената, когато се срещна с Маурисио Макри.