Apple няма намерение да създава собствена криптовалута като Facebook, казва изпълнителният директор на компанията

Apple няма намерение да създава собствена криптовалута като Facebook, казва изпълнителният директор на компанията

Apple няма намерение да последва Facebook при създаването на собствена цифрова валута, заяви главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук.

Кук "не е сигурен" в тенденцията компаниите да създават собствени валути

Изказвайки се в интервю за френското медийно списание Les Echos на 4 октомври, Тим Кук изля студена вода с идеята, че Apple може да пусне собствен токън за валута.

"Не", отвърна той, когато го попитали за възможността, като продължи:

 

 

„Наистина смятам, че валутата трябва да остане в ръцете на държавата. Не ми е приятно с идеята, че частно формирование може да създаде модерна валута."

 

 

Коментарите му пораждат значително различен тон, както от този на Facebook, които развиват своята дигитална валута Libra, така и на конкурентните валути.

В пространството за плащания Apple се стреми към пазарен дял с играчи като Visa, Mastercard и PayPal чрез Apple Pay.

И трите компании са се регистрирали да участват в проекта на Libra, въпреки разкритията от тази седмица, че всички може да обмислят оттегляне от проекта.

 

Apple се бори срещу привържениците на биткойн

 

В допълнение на изказването си по отношение на криптовалутите, Кук вероятно ще събере противниците на дигиталните пари, като смята, че правителствата трябва да контролират средствата.

Онези, които подкрепят децентрализираните криптовалути като биткойн, критикуват начина, по който държавите и централните банки управляват паричното предлагане.

За Кук обаче това са точно подходящите пазители на икономическите инструменти. Той отбеляза:

 

 

„Валутата, както и отбраната, трябва да остане в ръцете на държавите - това е в основата на тяхната мисия. Ние избираме свои представители, за да могат те да поемат отговорностите на правителството. Бизнесът не е избран - те не трябва да нахлуват в това пространство. "