Alibaba, Tencent и още пет ще са сред първите приели официална криптовалута издадена от правителството на Китай

Alibaba, Tencent и още пет ще са сред първите приели официална криптовалута издадена от правителството на Китай

Централната банка на Китай ще пусне в обръщение първата криптовалута, която ще бъде финансово подкрепена от правителството, и разпространена към седем институции в следващите месеци. Това съобщи бивш служител на една от институциите, който към момента е изследовател на свободна практика. Пол Шулте, който работи като глобален ръководител на финансовите стратегии за китайската строителна банка до 2012 казва, че най-голямата банка в света Индустриална и Търговска Банка на Китай, втората по големина най-голяма банка в света и негов бивш работодател, Банка на Китай, Земеделска Банка на Китай, Union Pay, два от най-големите финансово - технологични гиганти Alibaba и Tencent, както и Асоциация на Китайските Банки ще получат криптовалутата.

Друг източник, работил за правителството на Китай, и отговорен за разработката на криптовалутата потвърди, че седем институции ще получат новия актив, след като бъде пуснат и сподели, че осма институция може би ще бъде сред първите участници. Източникът отказа да даде името на осмата институция. Технологията, която седи зад криптовалутата е била разработена още през миналата година и старта може би ще бъде около 11 ноември, най-оборотния ден в годината за китайците, известен като денят на необвързаните.

По време на стартирането, криптовалутата трябва да бъде разпространена към 1,3 милиарда китайски граждани и други правещи бизнес в юани. Източникът споделя, че централната банка се надява валутата да бъде възможна за търгуване от лица в съединените щати и цял свят с помоща на кореспондентските банки от запада. "Това е плана, но няма да стане веднага" споделя източника.

Планът за разпространение на валута чрез редица институции към момента наподобява подобни идеи плуващи във финансовите среди по света. Като пример либрата на Фейсбук да бъде финансово подрепена от кошница с валути, издадени от централни банки и подкрепена от гиганти като Mastercard, Uber в САЩ, Vodaphone във Великобритания и Mercado Pago в Аржентина. Миналата седмица говерньора на Bank of England Марк Карни, пусна идеята от централна валута финансово подкрепена от множество централни банки, която да замени щатския долар като глобална резервна валута.

Това, което разделя Китай от либра и "синтетичната хомогенна валута" SHC, според Шулте, е че либра е в ранното си развитие на кода, а SHC не е стигнала по-далеч от мислите на Карни, докато китайската криптовалута е готова за пускане в обръщение. "Китай работи по законодателни реформи и пускане в обръщение на криптовалута, като ще бъде първата в света централна банка направила го".