7 причини защо Биткойн е “дигитален недвижим имот”

7 причини защо Биткойн е “дигитален недвижим имот”

Самият Биткойн вече е „недвижим имот“ на блокчейн, като бързо се превръща в първата „дигитална собственост“ за един дигитализиращ се свят.

Биткойн е “Най-интересната собственост”

Забравете за недвижимото имущество. Всъщност, това е “най-интересното имущество в света”, пише генералният партньор в Blockchain Capital, Спенсър Богарт.

Ако погледнем по-отблизо, съществуват много прилики между Биткойн и недвижимите имоти. Освен това, Биткойн въвежда някои уникални предимства, които със сигурност ще бъдат полезни в един все по-дигитален свят.

Богарт обяснява, че Биткойн е технология, която „размива границата” между личното и недвижимото имущество, защото разграничението е произволно.

Абсолютна оскъдност

На първо място, Биткойн е оскъден като физическото имущество. Но това е обобщаване на общо 21 милиона единици или Биткойн парцели на земята, които могат да бъдат заменени.

“За щастие, няма нужда да се сравняват парчетата: всяка част от този имот е същата като всяка друга част – те са заменими”, обяснява Богарт.

Освен това, недостигът на Биткойн е математически проверим. С други думи, дефицитът на Биткойн е абсолютен. Той е дори по-абсолютен от физическата територия, която може да бъде геологично оформена във времето, регенерирана или колонизирана (в пространството) в бъдеще и т.н.

Нещо повече, този недостиг ще стане още по-осезаем с времето. Блок наградите ще продължат да намаляват емисиите асимптотично до 2140 година. Междувременно, над 75% от всички биткойн вече са добити. Докато сега се оценява, че над 4 милиона са загубени.

Не се нуждаете от оръжие или стена

Биткойн въвежда други уникални атрибути, които преди това не бяха възможни. За разлика от физическите имоти, той е едновременно преносим и без граници. Също така не се изискват стени или огради за сигурност. Запазването на вашите биткойни е много по-лесно и по-евтино.

Хардуерният портфейл обикновено струва около $100, където можете да съхранявате неограничени стойности. И най-хубавото е, че никой не трябва да го знае.

Това е дискретно… никой дори няма да разбере, ако го носите – казва Богарт.

Той може да бъде преместен по целия свят за минути

Дигиталният имот означава, че имотът ви вече е преносим във ерата на компютрите. Докато променливостта го прави много по-ликвиден от традиционните недвижими имоти. Не е съвпадение, че толкова много борси се появиха, позволявайки на хората да търгуват с Биткойн, с всеки, по целия свят, за броени минути.

Богарт отбелязва:

Въпреки че обикновено струва 8–20% в транзакционните разходи и месеците за финализиране на сделките с недвижими имоти, единиците от този имот могат да бъдат трансферирани за част от 1% – и може да стане за минути.

Той е програмируем и недискриминационен

Това „дигитално недвижимо имущество“ също може да се програмира, като дава възможност на собственика да определи кой има достъп и може да го използва, и за колко време. Това води до множество ползи и нови възможности (например дигитални договори с множество сигнатури), включително способности да бъдеш собствена банка.

„Дигиталната територия“ също е недискриминационна, като се следва едно просто правило: собственикът на частния ключ контролира собствеността.

С други думи, никой не може да вземе вашия дигитален парцел от вас, освен ако не им позволите. Това не е нищо повече от пробив за обективни права на собственост, което подкопава зависимостта от съдилищата и правителствата.

Богарт отбелязва:

Той предлага сериозни гаранции за обективни права на собственост, безлични правила и последователно прилагане на тези ясно определени правила.

Бързо се развива и нараства в стойност

Гореспоменатите черти правят Биткойн първичен имот за икономическо развитие. В един свят, който става все по-дигитален, появата на Биткойн като „дигитално недвижимо имущество“ може да бъде не само необходима, но и неизбежна.

Програмируемостта, преносимостта, сигурността, променливостта и мрежовият ефект, по-специално, отличават Биткойн като фокусна точка за прехвърлянето на стойност в дигиталната ера.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

 

The post 7 причини защо Биткойн е “дигитален недвижим имот” appeared first on CryptoDnes.bg.