20-годишен хакер се призна за виновен за кражба на $5 милиона в крипто

20-годишен хакер се призна за виновен за кражба на $5 милиона в крипто

След като открадна $5 милиона в криптовалута от 40 жертви чрез SIM суап схема, 20-годишният Джоел Ортиз се признава за виновен за кражба и прие споразумение за 10 години затвор, както е съобщено от Motherboard, подразделение на медията VICE.

Ортиз прие сделката за признаване на вината миналата седмица, според Ерин Уест, заместник-окръжния прокурор на окръг Санта Клара, Калифорния. Той официално ще бъде осъден на 14 март. Властите твърдят, че Ортиз е първото лице, осъдено за престъпление свързано с “размяна” на SIM карти.

“Смятаме, че справедливостта е била изпълнена. И да се надяваме, че това е силно послание към тази общност”, според Сами Тарази, един от агентите, разследващи Ортиз, казва пред Motherboard.

SIM суапа става все по-популярен сред престъпниците като средство за кражба на имена и фиатни средства, криптовалути и дори социални медиини профили, които впоследствие могат да бъдат продадени на черен пазар. Има слухове, че профилът в Instagram “@t” се продаде за $40,000 в биткойн (BTC).

При размяната на SIM карти, хакерите се обаждат на телекомуникационната компания, представяйки се за своите жерти и твърдят, че тяхната SIM карта е загубена и биха искали техният номер да бъде пренасочен към нова карта. Престъпниците могат да убедят телефонните компании, че са тези, за които твърдят чрез предоставяне на номера за социално осигуряване или адрес на местожителство.

След като телекомуникационната компания прехвърли номера на нова SIM карта, хакерите могат да заобиколят двустепенните мерки за удостоверяване на акаунтите, като използват телефона като метод за възстановяване. Един от тези хакери даде изявление за Motherboard: “С нечий телефонен номер можете да влезете във всеки акаунт, който притежавате в рамките на минути и те не могат да направят нищо по въпроса.”

През изминалата година, властите насочват своето внимание към престъпленията свързани с крипто. В Русия група ядрени инженери бяха арестувани от агенти по сигурността, когато те бяха хванати да копаят Биткойн (BTC) чрез суперкомпютри.

В Тайланд трима братя и сестри, един от които е актьор в сапунен сериал, Джиратписит “Boom” Джаравиджит – бяха арестувани в края на миналата година във връзка с крипто измама за $24 милиона, насочена към финландски инвеститор.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post 20-годишен хакер се призна за виновен за кражба на $5 милиона в крипто appeared first on CryptoDnes.bg.