20 годишен хакер открадна $ 5 милиона в крипто

20 годишен хакер открадна $ 5 милиона в крипто

След като открадна 5 милиона долара в криптовалута от 40 жертви чрез смяна на SIM карта, 20-годишният Джоел Ортис се призна за виновен за кражба и прие сделка за 10 години затвор, както бе съобщено от подразделение VICE.

Ортис прие сделката за признаване на вината миналата седмица, според Ерин Уест, заместник-окръжния прокурор на окръг Санта Клара, Калифорния.

Той официално ще бъде осъден на 14-ти март. Властите твърдят, че Ортиз е първото лице, осъдено за престъпление за смяна на SIM картата.

“Надяваме се, че това е силно послание към тази общност”, каза Сами Тарази, един от агентите, разследващи Ортис.

Смяната на SIM става все по-популярна сред престъпниците като средство за кражба на имена и средства, крипто ключове и дори профили на социални мрежи, които впоследствие могат да бъдат продадени на черен пазар. Според сведенията в Instagram “@t” се продава за $ 40,000 в Биткойн.

При размяната на SIM карти, хакерите се свързват с ​​телекомуникационната компания, твърдейки, че тяхната SIM карта е загубена и че биха искали техният номер да бъде пренесен на нова карта. Престъпниците могат да убедят телефонните компании, че те са тези, за които се представят, като предоставят ЕГН или адрес. След като телекомуникационната компания прехвърли номера на нова SIM карта, хакерите могат да заобиколят двустепенните мерки за удостоверяване.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post 20 годишен хакер открадна $ 5 милиона в крипто appeared first on CryptoDnes.bg.