20 години затвор и солидна глоба грозят българина търгувал биткойн

20 години затвор и солидна глоба грозят българина търгувал биткойн

Преди няколко дни бе съобщено за българин, който предполагаемо е замесен в схема за пране на пари чрез биткойн.

Прокуратурата в САЩ издаде заповед за екстрадация на Росен Йосифов, след като се разбра, че обмена на биткойн токени RGcoins е използван от един от 14-те заподозрени румънци в схемата, за да си пере парите. Собственикът на платформата е обвинен в участие в ОПГ (Организирана Престъпна Група) и подпомагане в схемата за пране на пари.
20 години затвор грозят обвиняемият и глоба от близо милион долара.
Арестът на Росен Йосифов през декември, който се случва пред очите на дъщеря му, рано сутринта в техния дом, според семейството е бил незаконен, след като се предполага, че органите на реда не са имали заповед за обиск или арест.

За Йосифов се предполага, че общувал директно с някои от престъпниците.

Oт съдът се твърди, че Росен Йосифов е бил напълно наясно, че помага в нелегалната операция на румънците, които са правили измами. Йосифов е обменял биткойн чрез директно предаване на пари в брой с цел да се избегне намесата на финансовите институции. За цялата работа разбира се, обвиняемият е получавал комисионна.
В биткойн общността се появи притеснение, че това са “предупредителни изтрели” към криптосферата в България, като повечето са изключително изненадани от случващото се.
Владислав Драмалиев, известен български биткойн и блокчейн ентусиаст, собственик на българската платформа за биткойн дарения BitHope и член в екипа на блокчейн проекта æternity, коментира:
Той оперира от години, може би неговата услуга е от по-старите в сферите, като винаги е изисквал лична информация. Това може да е някакво предупреждение към цялото криптовалутно общество в България, че това може да се случи с всеки, който търгува с биткойни или криптовалута.
Конкретна дата за екстрадицията на Йосифов все още не е съобщена.
https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post 20 години затвор и солидна глоба грозят българина търгувал биткойн appeared first on CryptoDnes.bg.