14% от големите крипто борси са лицензирани от регулаторите

14% от големите крипто борси са лицензирани от регулаторите

Само 14% от 216 глобални крипто обмена бяха потвърдени като лицензирани от регулаторите. Това е открито от стартъпа за регулаторна технология (регтех), Coinfirm, при доклад за рисковете на крипто борсите, издаден на 27 март.

Coinfirm е базирана в Лондон регулаторна технологична фирма за дигитални валути и блокчейн. Тя направи проучване на 216 глобални крипто борси, за да очертае основните рискове, които могат да бъдат свързани с всяка платформа, както и да подпомага на мониторинга при разработването на необходимите регулаторни рамки. Анализираните борси според съобщенията представляват повече от 90% от глобалната крипто пазарна активност.

В проучването, Coinfirm оцени борсите в седем рискови категории, включително лиценз и разрешение, клиентска проверка (CDD), Know-your-Customer (KYC), спазване на мерките срещу изпирането на пари (AML), санкции, висши държавни служители, юрисдикция и отрицателни и неблагоприятни медии.

Проучването установи, че 69% от борсите не разполагат с „пълни и прозрачни“ процедури за CDD и KYC, докато само 26% са въвели процедури за борба с изпирането на пари, като например наблюдение на сделки или набиране на служител по изпиране на пари.

Coinfirm също така установи, че 40% от анализираните борси не поддържат фиатни валути и извършват обмен само между криптовалути. От останалите 60%, които осигуряват обмен на фиат, само 23% имат пълни процеси на KYC, които поддържаха депозитите и тегленията за крипто и фиатните транзакции.

В доклада, Coinfirm осигури средната съставна рискова ефективност на борсите в конкретни юрисдикции, с държави с нисък риск, включително страни като Австралия, Норвегия, Швеция, Финландия, Германия, Швейцария и други. Сред високорисковите нации, Coinfirm изброява Русия, Беларус, Украйна, Иран, редица африкански държави и други.

САЩ, Канада, Обединеното кралство, Бразилия, Китай, Индия, Саудитска Арабия бяха оценени като среден риск.

Average composite risk performance of crypto exchanges by country. Source: Coinfirm

Binance, най-голямата крипто-търговска платформа спрямо дневни обеми на търговия, беше оценена като високорисков обмен поради дълготрайния период на излагане на анонимни криптовалути, като Monero (XMR) и ZCash (ZEC), според докладът. Coinfirm добави, че борсата изглежда редовно променя юрисдикцията си, което води до потенциален регулаторен арбитраж.

Наскоро Binance си партнира с IdentityMind, фирма за управление на риска и спазване на правилата, за да отговори на мерките за сигурност и съответствие на данните за глобалните операции на Binance, като позволи инструментите за съответствие на KYC и AML на IdentityMind.

По-рано днес, изпълнителният директор на Binance, Чанпен Джао каза, че последните доклади за фалшивите обеми на търговия на CoinMarketCap са полезни за крипто индустрията.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post 14% от големите крипто борси са лицензирани от регулаторите appeared first on CryptoDnes.bg.