130-годишна компания за уиски ще проследява своят продукт чрез блокчейн

130-годишна компания за уиски ще проследява своят продукт чрез блокчейн

Премиум марката уиски Ailsa Bay е на път да пусне това, което смята, че е първото в света скоч уиски, проследено със система, базирана на блокчейн. Новини, свързани със сайта за алкохол, The Drinks Business, докладва за развитието на 26 март.

Ailsa Bay е собственост на William Grant & Sons (WG&S), компания за алкохол, основана през 1887, която според Crunchbase има годишен приход от около $80 милиона. Според доклада, WG&S си партнира с arc-net блокчейн за разработване на нови продукти и система, която ще проследява цялостния процес на дестилация и производство от източника до магазина.

Смята се, че този ход е предназначен за справяне с фалшифицирането на алкохол в Обединеното кралство, а също така позволява на компанията да събира данни от съществуващи и потенциални клиенти, като използва системи за местоположение, за да определи къде са закупени продуктите. Друг доклад на The Drinks Business твърди, че Обединеното кралство губи 218 милиона паунда (над $288 милиона) от фалшифицирано вино и спиртни напитки, всяка година.

Използването на блокчейн за проследяване на луксозни и скъпи продукти, като същевременно се гарантира тяхната автентичност, набира скорост. Един от най-новите примери е въвеждането през февруари от руското министерство на образованието и науката на платформа за проследяване на диаманти, базирана на блокчейн.

Освен това, през април миналата година, лидерите в златната и диамантената промишленост си партнираха с технологичния гигант IBM, за да развият блокчейн мрежа за проследяване на произхода на готовите бижута.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post 130-годишна компания за уиски ще проследява своят продукт чрез блокчейн appeared first on CryptoDnes.bg.