10 години затвор за момчето откраднало $7,5 милиона в крипто

10 години затвор за момчето откраднало $7,5 милиона в крипто

21-годишен мъж е осъден на 10 години затвор, след като стана един от първите хора в САЩ, осъдени за кражба на криптовалута чрез хакване на мобилни телефони. Прокурорите в Санта Клара обявиха присъдата на 22 април.

През февруари Джоел Ортис се призна за виновен и за кражба и прие десетгодишното споразумение.

Ортис открадна повече от $7,5 милиона от най-малко 40 жертви: в прессъобщението се отбелязва, че след това той похарчва $10,000 в нощните клубове на Лос Анджелис, наема хеликоптер за да лети с него и приятелите му на музикален фестивал, и купува най-добрите дрехи на марката Gucci.

През май 2018 година, един предприемач на криптовалути в Купертино загуби $5,2 милиона за минути, отбелязват прокурорите.

Прокуратурата определи обвиняемия като „профилиран SIM суапър, който таргетира жертвите, за да открадне криптовалутите им и да поеме контрол над профилите в социалните медии с цел да ги продаде за биткойн (BTC)“.

Незаконните SIM суапове често включват дублиране на телефонни компании в превключване на мобилни телефонни номера на нова SIM карта чрез предоставяне на откраднати адреси и номера за социално осигуряване. Оттук хакерите могат да заобикалят двустепенните мерки за удостоверяване, които са предназначени да държат криптовалутите защитени.

Миналата година Ортис бе задържан на международното летище в Лос Анджелис, а следователите твърдят, че са успели да си върнат само $400 000 от откраднатите средства. Те вярват, че останалата част от сумата е скрита или похарчена. Прокурорът Ерин Уест каза:

Това не са Робин Худ. Това са мошеници, които използват компютър вместо пистолет. Те не само крадат ефирна, експериментална валута. Те крадат средства от колеги, жилищни ипотеки, финансов живот на хората.

Ортис бе осъден на 19 април от съдия след две съдебни заседания, в които жертвите описаха финансовото опустошение, причинено от престъпленията му.

През февруари, в отделен случай, индивид в Ню Йорк е обвинен в кражбата на самоличност и средства, включително крипто, при първото осъждане за SIM суап.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post 10 години затвор за момчето откраднало $7,5 милиона в крипто appeared first on CryptoDnes.bg.