Японският съд установи, че CEO-то на Mt. Gox е виновен за неправомерни действия

Японският съд установи, че CEO-то на Mt. Gox е виновен за неправомерни действия

Марк Карпелес – бившият главен изпълнителен директор на вече несъществуващия обмен на Биткойн, Mt. Gox – получи своята присъда, след като е признат за виновен в манипулиране на финансови документи.

Новината е съобщена от Bloomberg на 15-ти март.

Според съобщенията, Районният съд в Токио открива, че Карпелес е смесил личните си финанси с тези на борсата, за да прикрие загубите на платформата от хакери.

Получава присъда от две и половина години лишаване от свобода, която той няма да трябва да изтърпи, освен ако не извърши ново престъпление в рамките на четири години.

Съдът обаче оправдава Карпелес за предполагаемо присвояване, заявявайки, че:

Обвиняването на електронни записи е вярно и заслужава наказание, но няма криминални доказателства за присвояване.

Mt. Gox беше хакнат през 2011, с около 24,000 кредитори, за които се съобщава, че са засегнати. Последвалият срив на борсата в началото на 2014 доведе до загуба на докладвани 850,000 BTC, оценени на приблизително $ 460 милиона по това време (~ $3,3 милиарда в днешни цени).

Макар че обвиненията за измама и присвояване не са пряко свързани с кражбата, поведението на Карпелес, вследствие на хака на платформата, предизвика подозрение. През лятото на 2015, точно преди да бъдат повдигнати обвиненията срещу него, главният изпълнителен директор твърдеше, че открива 200,000 от изчезналите BTC в студено съхранение.

Bloomberg цитира съда като заяви, че не може да “погледне леко на наказателната отговорност на подсъдимия”, обвинявайки Карпелес в причиняването на “огромна вреда на доверието на неговите потребители”:

Няма извинение за подсъдимия, който е инженер с експертни познания, да злоупотребява със статута и властта си за извършване на хитри престъпни деяния.


https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

The post Японският съд установи, че CEO-то на Mt. Gox е виновен за неправомерни действия appeared first on CryptoDnes.bg.