Централната банка на Русия е против легализацията на крипто

Централната банка на Русия е против легализацията на крипто

Говорейки пред парламента на страната за въздействието на Банката на Русия за 2018 година, Елвира Набиулина продължaва да се придържа към своята негативна позиция спрямо криптовалутите.

“Ние сме против легализирането на криптовалутите, по-специално като платежно средство”, казва Набиулина за юридическото списание “Право” на 30 май.

Смятаме, че има големи рискове за тези, които притежават криптовалути… Необходимо е да се защитят гражданите от рискови инвестиции.

Биткойн и много от големите алткойни претърпяха трансформация на цените от началото на април, като BTC / USD се повиши със 125% в нововъзникналия бичи пазар.

“Тази волатилност е неуместна за Банката на Русия“, каза Набиулина, въпреки периода от 2014 до сега, когато рублата започна да се обезценява спрямо долара, стигайки до 200% .

В последно време, централната банка стана все по-несигурна по отношение на криптовалутите, а официалните лица отричат слуховете за план за създаване на стейбълкойн, подкрепен от злато.

През октомври Набиулина заяви, че криптовалутната “мания” приключва поради продължаващия мечи пазар.

Миналата седмица тя продължи в същия дух, повтаряйки дългогодишни аргументи от Москва за потенциалната роля на т.нар. „Парични заместители“ в руската икономика.

“По принцип, разбира се, ние сме против криптовалута, навлизаща в нашата парична система,” каза тя.

За всички намерения и цели не виждаме възможност за крипто да изпълнява функцията на парични сурогати, в този случай особено.

Най-голямата държавна банка в Русия също изрази своето отношение за бъдещото си взаимодействие с крипто индустрията.

На пресконференция в четвъртък, вицепрезидентът на Сбербанк, Андрей Шеметов, обвини гореспоменатата позиция на централната банка за собствените си планове.

„… Чакахме законова рамка, която ще ни позволи да търгуваме с криптовалути. Тъй като в момента регулаторът го разглежда в негативна светлина, решихме да спрем криптовалутните планове”, каза той на пресконференция.

Любопитно волатилната връзка на Русия с крипто продължава

В отделно развитие, съд в сибирския град Омск тази седмица изненада света, превръщайки се в първия съд в света, който признава валидността на търговска сделка, подписана с блокчейн и интелигентни договори.

Сделката включва руската петролна компания Petroleum Trading.

“Очевидно е, че сегашната правна рамка е напълно достатъчна, за да позволи въвеждането на иновации в промишлен мащаб, докато законите за криптовалути и блокчейн се разработват”, коментира генералният директор Максим Дяченко.

https://t.me/joinchat/GV\KUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

 

The post Централната банка на Русия е против легализацията на крипто appeared first on CryptoDnes.bg.